Nyamko Sabuni presenterade regeringens satsningar på rättsväsendet. 700 miljoner kronor till de rättsvårdande myndigheterna, bara en tiondel mot vad den slopade värnskatten kommer att kosta.

| 9 september, 2019

Idag presenterade Liberalernas Nyamko Sabuni regeringens budgetförslag för de rättsvårdande myndigheterna, det handlar alltså om vad rättsväsendet ska få för pengar nästa år. Rättsväsendet får enligt Liberalerna ett tillskott på 700 miljoner kronor till 2020. Från och med 2022 beräknas tillägget bli 1,4 miljarder kronor. Enligt Liberalerna är detta en följd av partiets krav i budgetförhandlingarna med regeringen.

Nyamko Sabuni säger i denna presentation: ”Den med största våldskapital ska inte bestämma. Vi ser att antalet brott ökar medan antalet poliser minskar.”
Liberalernas rättspolitikiska talesperson Johan Pehrsson säger: ”En stor satsning på polisen innebär fler åklagare.”
”Rättspaketet” innehåller tillskott till Domstolsverket och Kriminalvården från 2019. Men också Kustbevakningen, SÄPO, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Tullverket och Statens institutionsstyrelse får tillskott i budgetproposition.

Nyamko Sabuni säger också att: ”Många är förbannade på gängkriminaliteten. Gränsen är passerad.”
Ja, gränsen har varit passerad för länge sedan.
Frågan är nu om de pengar som Liberalerna och de övriga partierna i JÖK-avtalet förhandlat fram räcker för att vända på utvecklingen eller det är för lite som de lägger på detta viktiga området?
När Rapport frågade ut Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson så sa hon att det inte räcker på långa vägar. Men hon ville inte säga hur mycket Moderaterna tänkt lägga på denna utgiftspunkten.

Sverigedemokraternas vise gruppledare i riksdagen framför SD:s åsikt som är samma som moderaternas. Han tror inte att pengarna kommer att räcka till, varken för förebyggande åtgärder mot rekrytering till brottslighet eller de satsningar som SD vill göra för att polisen ska kunna hantera gängkriminaliteten.
Han säger: ”Det är välkommet att regeringen vill satsa på rättsväsendet, men tyvärr är det alldeles för lite. Vi skulle behöva satsa mer än det Liberalerna föreslår.

Även Vinge vill inte nu tala om vad SD vill satsa på rättsväsendet, men säger att det är mångdubbelt mot vad Liberalerna presenterade i dag.
Under Rapports sändning så kommenterade Mats Knutson förslaget i från studion där han frågar sig om anslaget är tillräckligt eller inte. Han menar att det återstår att för allt är inte en fråga om pengar, det handlar också om lagstiftning och vad polisen kommer att använda för åtgärder. Dessutom är det betydligt mindre än vad Domstolsverket begärt.

Sen är det bara en tiondel av vad slopandet av värnskatten kommer att kosta så enligt Knutson kommer detta bli den stora politiska frågan under hösten. Så Knutson säger att detta kan bli en fråga som kan knäcka regeringen då den kan bli frågan som avgör om regeringspartierna och deras stöd kommer att ha kvar någon tilltro hos allmänheten. För även om de säger att opinionsundersökningarna inte har några betydelser så styrs partierna av dem. Och karar inte regeringspartierna av att stoppa gängkriminaliteten så kommer de att förlora o opinion, det är en sak som är säker, för vi medborgare är trötta på allt detta dagliga våld.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/liberalerna-presenterar-budgetsatsning-pa-rattsvasendet
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sd-tyvarr-alldeles-for-lite
https://www.svtplay.se/video/23267094/rapport/rapport-9-sep-19-30-3

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *