Göran Persson i frän kritik mot regeringens skattepolitik, säger den är farlig…

| 11 september, 2019

Han som bestämmer HSB Göran Persson riktar stark och svidande kritik mot Stefan Löfven, Magdalena Andersson och den rödgröna regeringen.
I synnerhet riktar han kritik mot regeringens skattesystem och skattereformerna som han anser är farliga och där den som betalar högst skatt får sämst service.
Och Göran Persson är rätt man att kritisera de nya makthavarna för efter 1990-talets finanskriser var det han som restaurerade de svenska finanserna, så han vet vad som är bra och dåligt för Sverige.

Efter hans tillträdande som ordförande i Swedbanks styrelse så riktade han i augusti kritik mot regeringens införande av bankskatten som är tänkt att finansiera satsningen på försvaret.
HSB säger: ”Pålagor på det finansiella systemet i en nedåtgående konjunktur har inte visat sig framgångsrikt förut.”
Men det som HSB kritiserar mest är de kommunala skatterna och de stora skillnaderna som finns i Sverige när det gäller skattesatsen och välfärdskvaliteten.

Han fortsätter ned att säga: ”Det som är akut och farlig är kommunalskattediskussionen, där du kan säga idag är med få undantag, att den som betalar högst skatt får sämst service.”
HSB tog upp ett räkneexempel med ett hushåll som sammanlagt hade en årsinkomst på en halv miljon. Där kan det skilja på 30 000 kronor i kommunalskatt mellan de som har högst och lägst.
Han säger: ”Det är 2 500 kronor i månaden i skatt för att du får en sämre service.”
Han menar att detta är inte hållbart och att detta är något regeringen måste ta tag i.

Han menar också att värnskatten skulle vara bra att ha som omfördelningssegment i en sådan process.
HSB pekar på Norge som ett föregångsland och menar att regeringen borde kolla in deras skattesystem angående kommunalskatterna, för de har en mer enhetlig kommunalskatt där det inte skiljer så mycket som det gör i Sverige och där medborgarnas service också ör bättre än i Sverige.
Han efterlyser nu en ny blocköverskridande skattereform.

För i slutändan handlar det om att kunna garantera medborgarna tillgång till adekvat äldreomsorg, sjukvård, skola och förskola. Han är även förvånad att det inte tagits några initiativ till en sådan reform med tanke på hur dålig ekonomi många kommunerna numera har.
Man kan nu fråga sig hur Löfven och Andersson tar denna kritik från en före detta finans och statsminister?
Kommer hans kritik att rinna av dem som vattnet på en gås eller kommer de att ta till sig den och se över skattesystemet?

https://www.expressen.se/nyheter/goran-perssons-kritik-mot-s-akut-och-farlig-fraga/
https://www.aftonbladet.se/a/4qvq86

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *