Svensk socialdemokrati har bytt väljarbas. Som gråsosse kan det inte vara lätt.

Johan Jeppsson/TT

Reaktionerna på utnämningen av Ylva Johansson som EU-kommissionär med ansvar för migration talar sitt tydliga språk på twitter. Som av många andra påtalas även här hennes lögner:

“För att kvalificera sig som minister i S måste man ha ett CV som visar att man är bra på att ljuga.”

En annan skriver:

“Ett skolexempel på politiskt korruption kan man tycka. Ylva har en enastående karriär av politiska misslyckanden bakom sig. Dock har hon rätt partibok.”

https://twitter.com/…/1171369497548083200s=12&fbclid=IwAR2M…

Som gråsosse kan det inte vara lätt. Finns det något hopp om att socialdemokratin hittar tillbaka till sitt forna jag? Kanske, men “det är en resa som kommer att kräva en rejäl dos självrannsakan. Som Torbjörn Hållö, chefsekonom på LO, skriver: “Det var inte ni som lämnade oss, det var vi som lämnade er.”

Den svenska socialdemokratin var en gång en av världens mest framgångsrika politiska rörelser. Det är de inte längre. Faktum är att socialismen ifrågasätts alltmer även utanför våra gränser.

Vad var det som hände? Handlar allt om att de svängt om och blivit ett parti som ser invandringen och dem som kommer hit som deras allra viktigaste politiska fråga? Ja det tror jag.

Socialdemokraterna har inte bara tappat sina tidigare kärnväljare -arbetarklassen, de har faktiskt aktivt motat bort dem för att ge rum för en “tycka-synd-om” politik för ekonomiskt utsatta grupper, företrädesvis asylsökande, nyetablerade och invandrare i förorten.

Svensk socialdemokrati har bytt väljarbas. Frågan är om S-väljaren verkligen förstått det? Det tror inte jag. Utan några kritiska frågor har många utan att tänka sig för bara köpt Socialdemokraternas nya politik.

Om man är löntagare och socialdemokrat borde man börja ställa sig frågan: Vem bevakar mina intressen?

Ett illustrativt exempel på hur svårt Socialdemokraterna har att förstå och värna sina forna kärnväljares legitima ekonomiska intressen är pensionerna. I stället för att genomföra reformer som gör livet bättre för före detta industriarbetare och undersköterskor så valde Socialdemokraterna att tillsammans med de borgerliga partierna och Miljöpartiet i den så kallade Pensionsgruppen att lämna pensionsnivåerna i inkomstpensionssystemet oförändrade för den som jobbat hela livet, men höja ersättningen för den som inte jobbat samt därtill höja pensionsåldern och göra det omöjligt för den som är utsliten att gå i pension vid 61 års ålder. Kvartal…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *