Tino Sanandaji: Det som kommunal välfärd har brist på är pengar, inte befolkningsökning.

| 12 september, 2019

Stefan Löfven fortsätter rädda välfärden, dvs. rasera den i ogenomtänkta experiment med landets äldre och sjuka som försöksdjur. För ingen kunde väl ha anat att vårdpersonal skulle behöva utbildning och språkkunskaper?

“Här har du nästa kommunala nödrop, Stefan Löfven. Över 2000 arbetsplatsombud runtom i landet slår larm i en ny rapport från fackförbundet Kommunal.

Fyra av tio säger att bemanningen i sommar varit otillräcklig eller katastrofal – hälften svarar att vikarierna saknat tillräcklig kunskap i svenska för att kunna utföra sina arbetsuppgifter…

Var fjärde svarande i undersökningen säger att arbetsgivarna inte lyckats anställa önskat antal vikarier och nästan lika många säger att ingen av vikarierna har haft utbildning inom vård och omsorg. Fyra av tio konstaterar att det har varit svårare att rekrytera sommarvikarier i år jämfört med förra sommaren. Mer än varannan säger samtidigt att de sommarvikarier som arbetsgivarna lyckats rekrytera saknat tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna utföra sina arbetsuppgifter.

Enligt undersökningen har detta bland annat inneburit att vikarierna haft problem med att följa instruktioner och lett till kommunikationssvårigheter med både brukare och kollegor. – Man behöver självklart kunna det svenska språket om man ska jobba med människor”

De som gick på bluffen att invandring av lågutbildade var nödvändig för att “ta hand” om de äldre och lösa “arbetskraftsbrist” kan känna sig blåsta.

Det som kommunal välfärd har brist på är pengar, inte befolkningsökning. Dyr invandring som tar resurser i anspråk och ökar vårdbehovet löser inget, det förvärrar bara problemet.

Tino Sanandaji, på facebook

Expressen…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •