Har Reportrar utan gränser rätt i att den oberoende journalistiken är hotad på SVT och SR? Eller är det så att den inte är oberoende?

| 13 september, 2019

Reportrar utan gränser var i Borås och träffade gymnasieungdomar i tisdags, där de talade om att den oberoende journalistiken är satt under press i Sverige. Ordföranden för Reportrar utan gränser Erik Halkjaer nämnde särskilt publik service i Sverige, SVT och Sveriges Radio och hur det i länder som Polen och Ungern politiserats.
I SVT:s artikel beskrivs det som att public service i vissa länder blivit ”regeringarnas propagandaorgan”.

Halkjaer säger i SVT: ”I Polen och även i Ungern har vi sett en politisering av public service, där regeringspartiet helt enkelt styr innehållet.”
Men om det är så förskräckligt i dessa länder vad ska man då säga om hur det är i Sverige?
Där behöver inte regeringspartiet styra public service, deras journalister sprider ändå regeringsvänlig propaganda till den svenska allmänheten.
Så som när SVT och även Sveriges Radio spred lögner om migrationen och vilka som kom hit.

SVT spred samma lögner som Ylva Johansson gjorde några månader tidigare i ett förstamajtal där hon påstod att asylanterna som kom var ”unga och välutbildade”.
Så jag ställer mig nu frågan om vad dom är värst, en statsstyrd public service eller en public service som styr sig själva för att sprida den ”rätta propagandan”, den som regeringen vill ska spridas?
Halkjaer påpekar också att man ser en utveckling av hat och hot mot journalister.

Men är det så konstigt om svenska medborgarna tycker illa om nyhetsbevakningen?
När man tänker på arr SVT och även SR skriver att de står för saklig och opartisk nyhetsrapportering när de i verkligen har en vänsterliberal rapporteringsagenda. Inte minst märks det i deras rapportering och hållning gentemot Sverigedemokraterna.
Så än en gång, är det värre med statsstyrda medier än medier som styr sig själva efter regeringens önskan?

https://nyheteridag.se/reportrar-utan-granser-varnar-public-service-har-blivit-propagandaorgan-i-andra-lander/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “Har Reportrar utan gränser rätt i att den oberoende journalistiken är hotad på SVT och SR? Eller är det så att den inte är oberoende?

  1. Peter

    Finns ett annat scenario. Politikerna styrs av medierna. För om en politiker gör eller något som SVT och övriga medier inte tycker är bra, så blir den politikern i fråga rejält uthängd.

Kommentarer är stängda.