Tino Sanandaji: Svenskarna har tappat framtidstron…

Av | september 15, 2019

Anna Dahlberg skriver om Exitsamhället, där allt fler svenskar tappar framtidstron och funderar på att flytta. Jag ska som ni vet göra en rapport och detta, och har redan genomfört en opinionsmätning med slående resulat, både bland allmänheten och företagare. Jag väntar på mer data, och ska ge ut rapporten om några månader.

Andel som redan lämnat Sverige är inte så stor än, men de som funderar på det är många och blir fler. Det är inte bara våldet och samhällsproblem i sig, utan att många bedömmer att landets makthavare lever i förnekan och är för paralyserade och inkompetenta att lösa det.

“Opinionsinstitutet Demoskop ställer varje månad frågan: ”Går utvecklingen i Sverige på det hela taget mest åt rätt håll eller åt fel håll?”. I september svarar hela 62 procent av de tillfrågade att det mest går åt fel håll; bara 36 procent är fortsatt optimistiska om utvecklingen.

Enligt Demoskops opinionschef Peter Santesson har pessimismen inte varit så dominerande sedan mätseriens början. Inte ens under migrationskrisen var stämningsläget lika dystert.

Skjutningar, personrån mot barn, en välfärd under press och lågkonjunkturen bakom hörnet – allt detta bidrar sannolikt till en känsla av en nedåtgående spiral.

En annan opinionsmätning i veckan visade på samma trend. Novus har ställt frågan: ”Tror du att barnen i Sverige i dag kommer att växa upp till ett bättre eller ett sämre samhälle än i dag?” 59 procent svarar ”sämre” medan bara 28 procent svarar ”bättre”.

Det är siffror med politisk sprängkraft. Svenskarna har tappat framtidstron och uppenbarligen även tilltron till det politiska ledarskapets förmåga att lösa samhällsproblemen…

Det är slående hur många av de intervjuade i samband med de senaste tidens dåd som talar om att flytta. En känslomässig reaktion förstås, men också en stämningsmätare. Flytten blir den privata lösningen på det allmännas oförmåga att ta itu med allvarliga samhällsproblem.”

Det är knappast bara en emotionell reaktion, utan fullt logiskt vid indikationer att platsen där barnen ska växa upp försämras relativ andra alternativ. Tvärtom är det emotionellt att vara fäst och nostalgisk stanna där man råkar vara trots att det finns bättre alternativ.

Det är ännu “bara” några tusen per år som flyttar, men frågan är om det givet rekordpessimism kommer en tipping point där det ökat kraftigt om förfallet tillåts fortsätta utan ljus i slutet av tunneln.

Tino Sanandaji

Expressen…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

3 reaktion på “Tino Sanandaji: Svenskarna har tappat framtidstron…

  1. Johan

    Jag tror politiker- och journalistkåren SKITER i svenskarna. Det är inte en fråga om att vilja men inte kunna.

    Svara
  2. Pingback: Tino Sanandaji: Svenskarna har tappat framtidstron… – ProjektSanning – WEDE ELISA – SCRIPTA SWISH:8327-9 Konto:401352-1

  3. Pingback: Tino Sanandaji: Svenskarna har tappat framtidstron… – Life, Death and all between

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *