Lars Alvarsjö: Kampen mot gängen håller på att förloras medan politikerna talar om värdegrund för att få deltaga i samtalen om den grova brottsligheten.

Av | september 19, 2019

Polisen Lars Alvarsjö skriver i en debattartikel i Expressen att politikernas handlingsförlamning när det gäller den grova brottsligheten och att den fått växa till de nivåerna den är på är obegripligt. Han menar nu att det som händer och har hänt för tankarna till 30-talets Chicago eller till länder där drogkartellerna styr.
Jag skulle också vilja säga att det för tankarna till ett land i inbördeskrig, där krigsledarn slåss om makten. Lars Alvarsjö menar att skjutningar med automatvapen, bombdåd, utpressningar, hot och angrepp mot anställda inom rättsväsendet, och listan kan göras längre.

Våldet genomsyrar samhället och bryter ner samhällsfunktioner. Medborgare skräms till tystnad. Lars Alvarsjö skriver att den grova brottsligheten biter sig allt hårdare fast i vårt samhälle, för varje dödsoffer, för var avlossad kula tappas tilltron ytterligare till rättsväsendets möjligheter att skydda medborgarna. När den kriminella identiteten glorifieras inte minst i sociala medier men som jag också vill säga i de statsstyrda SVT som bjudit in rappare och sångare som hyllat det kriminella livet på bästa sändningstid.

Han fortsätter med att detta kunde vara någon annan stans i världen men det sker i Stockholm, det är i Göteborg och i Malmö. Och gängproblematiken och våldet sprider sig nu över resten av landet. Detta medan politikerna i regeringspartierna ältar vilka som har rätt värdegrund för att få sitta med vid förhandlingar om vad som ska göras åt den grova gängkriminaliteten. Allt medan det i Bara Stockholm rapporterats nästan 70 skjutningar. Allt medan 15 personer dött och minst 20 personer skadats.

Lars Alvarsjö menar att utvecklingen går utan tvekan åt fel håll och Sveriges siffror torde sticka ut från jämförbara länder. Våldsutvecklingen har eskalerat och i Stockholm betecknas nu läget som mycket allvarligt. För varje skjutning, sprängning i offentliga miljöer ökar risken för allmänheten och det blir svårare för rättsväsendet att bryta utvecklingen. Han enar också att polisbristen varit ett faktum under lång tid, men att politikerna inte tagit den på allvar. Avgångarna från polisyrket av andra anledningar än pension har under lång tid varit ett känt faktum.

Polisernas missnöje med organisationen och löner har gjort att poliser valt att gå till andra yrken och med det har arbetsbelastningen på de få kvarvarande poliser i operativ tjänst har ökat lavinartat. Deras känsla av att inte räcka till finns där under varje arbetsplats. Att inte kunna ställa upp för alla som behöver deras hjälp. Att tvingas hasta förbi arbetsuppgifter på grund av resursbrist, att tvingas jobba ständig övertid för att få familjens ekonomi att gå ihop. Att du som polis tvingas se rättsväsendets oförmåga att hantera de gärningsmän som trots allt frihetsberövats.

Lars Alvarsjö skriver att detta är verkligheten för våra poliser och han frågar sig nu när alla löften som vi blivit matade med sedan innan valet ska infrias?
För ännu har polisen inte sett vare sig höjda löner eller bättre arbetsvillkor. Han menar att polisbristen nog kommer att vara påtaglig under överskådlig tid. Han menar också att få rätsida på brottsutvecklingen och ett underfinansierat rättsväsende finns ingen ”Quick fix”. Det är snarare ett omfattande reformprogram och stora budgettillskott som krävs.

Det behövs ett batteri av åtgärder och lagändringar för att återfå allmänhetens förtroende för rättssystemet. Trots att dör är ett brett parlamentariskt stöd för åtgärder står politikerna kvar och stampar. Enligt mig så talar regeringspartierna och deras stöd hellre om rött eller fel värdegrund än att ta tag i situationen.
Härefter följer en del saker som Lars Alvarsjö vill ska åtgärdas. Dör är bland annat att 2/3-delsfrigivningen ska tas bort samt straffrabatterna för 18-21-åringar bör avskaffas.

Dessutom vill han att det ska vara obligatorisk häktning vid återfall samt vid gängrelaterad brottslighet. Även vittnesskyddet bör stärkas. Polisens löner och arbetsförhållande måste snabbt förbättras. Den lokala polisnärvaro måste stärkas. Arbetet med avhopparverksamheten måste utvecklas ytterligare i samband med kommunerna. Samt att tullen får extra resurser, regelverk kring hemliga tvångsmedel som också behöver ses över.

Men jag frågar mig om Lars Alvarsjö någonsin kommer att få detta eller ens en bråkdel av det när där fortfarande är politiker som anser det är fel att bestraffa brottslingar och då speciellt unga sådana. När där fortfarande är politiker som inte inser att Sverige verkligen är illa ute och om inget görs kommer landet att slås sönder totalt. När där är politiker som hellre snackar om att Sverigedemokraterna har fel värdegrunder och utesluta dem från samtal än att ta med alla partierna och villkorslöst tala om vad som är bäst för landet, bäst för Sverige.

https://www.expressen.se/debatt/kampen-mot-gangen-haller-pa-att-forloras/

3 reaktion på “Lars Alvarsjö: Kampen mot gängen håller på att förloras medan politikerna talar om värdegrund för att få deltaga i samtalen om den grova brottsligheten.

 1. Carl den 12

  Om man inte är beredd att sitta av sin tid, så ska man heller inte ge sig in och göra en kriminell karriär.
  Visst har dom unga i förorten inte alltid det så lätt, men om deras familjer stannat kvar i sina hemländer, så hade dom inte haft en enda chans att ta sig någonstans.
  Håller helt klart med Ranelid 👑att dessa i förorten inte är så missgynnade som det gör gällande.
  Det är så många utav dom som har lyckats ta sig till högskolan, politiken, rätt adress och egna företag mm.
  Vad vore Zlatan utan Rosengård och vad vore Rosengård utan Zlatan.
  Säger inte att alla till 100% kan göra en Zlatan fotboll och klassresa.
  Men, om ni som har en dröm följer den och går eran egna väg och inte låter människor som vill vilseleda er in i kriminalitet, så kan ni komma längre än längst och ta er från botten till toppen, utan att ta omvägen via kriminalitet.
  Tro för guds skull inte att vi ursvenskar får allt medskickat oss.
  Min teori om varför svensken sover dåligt, är att vi har lån på våra utbildningar, lägenheter, hus, båtar, husvagnar, resor, kläder, smycken, djur mm.
  Man blir inte så lycklig som man önskar pga pengar, men en god ekonomi är en extra skön och bra kudde.
  Många utav oss som ni ser på gator och torg, kämpar med att betala av både lån, ränta och amorteringar så vi inte har råd att fixa våra tänder när dom går sönder.
  Men killarna i förorten har hittat “sin väg” genom att få identitet, framgång, status, beskydd och ekonomisk trygghet i att vara kriminell.
  Vaska ihop till en AK4 i Biskopsgården och vaska ihop 7500:- för att röja undan en jobbig kille i Bergsjön.
  Det tyder på en viss typ av “företagsamhet” och inga problem att skrapa ihop pengar.
  Hade dessa killar i Göteborg förorter gjort något gott med dessa pengar istället för att avrätta folk, så hade jag varit den första att hylla dom.
  Men, nu var ju blodtörsten den drivande kraften att tillsammans fixa fram pengar.
  Dom hade kunnat i gemensam trupp gjort något helt annat för pengarna.
  Ett gemensamt val, som jag ser det……………………………

  Så👍upp till dig Lars 👑& Göran👑
  Och👎för sossarna och deras verklighets -uppfattning och -flykt i moder Swea år 2019

  Svara
 2. Mats johansson

  Släng ut dessa rötägg till politiker som ger bort hela sverige till utläningar dom jävla landsfärädarna ser inte dom svenska folket var i helvete det är på väg finns väl inget land som är så jävla dumma i kålan som dom svenska idioterna Hur faen kan man rösta på S C L Mp upp till kamp ut med den jävlen pormasken orödluvan ommooooooorrrrrggggaaannn han är ju helt tom i skalen

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *