Vissa saker är oförlåtliga. “IS-svensken: Högg tills fångens huvud lossat”

 

Khaled Shahadeh tillsammans med sina i dag döda svenska terroristvänner Yasser Sadek och Ahmed Hassan då de stred i Syrien.

IS-terroristen Khaled Shahadeh ber hela det svenska folket om förlåtelse. ”Om Sverige vill hjälpa oss, låt dem hjälpa oss. Vi är tacksamma om Sverige hjälper oss ut.”

Det är obegripligt att förstå hur Khaled tänker. Som IS-terrorist har han begått fasansfulla brott mot människor, och ändå tror han någonstans att han både ska bli förlåten och få hjälp av Sverige? Det senare oroar dock. Tänk om han får hjälp?

Khaled har återvänt till IS vid två tillfällen. Första gången 2012 och andra gången 2015. Däremellan reste han tillbaka till Sverige för att få vård för en skada i axeln. Och det fick han. Svensk sjukvård lagade hans axel och gjorde honom ”stridsduglig” igen. Det innebär att vi skattebetalare ovetandes varit en del av att Khaled kunde återvända för att fortsätta mörda dem som inte vill ingå i ett kalifat.

Det är fullkomligt vidrigt att veta att vi är en del av att människor förföljs, torteras, våldtas, bränns och hackas ihjäl av IS-mördare. Hur ska vi någonsin kunna förlåtas? Historien kommer döma oss hårt om inte Sverige aktivt tar ställning och gör någonting åt det här. Det borde egentligen vara enkelt. Ja till demokrati. Nej till extremism. Där går skiljelinjen.

Rapport efter rapport har visat oss att våldsbejakande krafter skaffat sig ett starkt grepp om vissa lokalmiljöer. Framväxten av sådana miljöer är förklaringen till att Sverige har producerat förhållandevis många IS-krigare.

Ingen politiker, ingen svensk medborgare, rik eller fattig, kan smita från ansvaret av att svenska medborgare kan ansluta sig till IS för att förfölja och slakta andra. Ingen kan smita från skuldbördan av att IS-terrorister kan återvända till Sverige och få stöd och hjälp i form av skyddad identitet, vård, bostad och arbete. Ingen!

Det är politikens roll och vår skyldig som svenskar och svenska medborgare att stå upp för brott mot mänskligheten, inte tvärtom, att bidra med att dessa fruktansvärda kan fortgå.

Hassan Al-Mandlawi och Sultan Al Amin dömdes senare för delaktighet i terroristbrott då de var delaktiga i halsavskärningen av två män i ett industriområde i Aleppo 2013.

Det är inte rätt att politiker på grund av sin feghet och rädsla för att missta väljare drar in oss i något som närmast kan liknas vid en skräckfilm. Där vi tvingats leva sida vid sida med människor som avskyr sekulariserade västerländska demokratier. Så till den milda grad att de reser från Sverige till ett utropat islamistiskt kalifat med terror som främsta arbetsmetod för att bokstavligen utrota allt tänkbart motstånd.

Det ansvarsfulla vore att se till att alla de som rest till islamiska statens terrorkrig aldrig mer får vistas fritt i Sverige. Det handlar trots allt om ren ondska och de som är skyldiga ska dömas därefter.

I SVT sändning 2015 fick Margot Wallström frågan om hon oroades över radikaliseringen av unga människor i Sverige. Wallströms svar var häpnande men samtidigt förklarande. Hon sa: ”Man kommer tillbaka till situationer som den i Mellanöstern där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss. Vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld”.

En människas val att ansluta sig till IS handlade alltså enligt Wallström om att de var offer som agerade utifrån en desperation.

IS-terrorister handlar inte om en människas desperata handling. Det kräver ett blodbad. Det kräver planering, vapen, ekonomiska resurser och en önskan om att åsamka största möjliga skada. De brutala morden ingår i en ideologisk övertygelse som sedan IS bildades syftar till världsherravälde i form av ett kalifat.

Om vi som samhälle någon gång kunde inse vad det faktiskt handlar om. Om vi kunde förstå att vi är i krig mot radikal islam och inte några desperata personer. Om vi kunde förstå att majoriteten av muslimer inte är radikala och att de liksom vi är rädda. Då skulle vi i vart fall klara av att behålla fokus på den radikala islamismen.

Läs i GT…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp