Apropå F!

Läser i Nyheter Idag ingress att Thomas Bodström försvarar den tidigare partiledaren för Feministiskt initiativ Victoria Kawesa som hindrades att planka på tunnelbanan och tog till våld mot mannen som inte ville låta henne åka på hans kort? Bodström säger att det är ett brott att hindra någon från att planka. – Det är polis, väktare och andra som har den uppgiften, säger han i hovrätten. 

Det må så vara att Bodström har rätt, men att Victoria Kawesa anlitar en kändisadvokat för att driva ett mål mot en person som sannolikt ville göra det rätta, värna det gemensamma i Sverige.

Alla vet att man inte får tjuvåka buss, tåg eller tunnebana, räcker inte det? Vittnen som undviker att hjälpa sina medmänniskor, i det här fallet staten, blir onekligen en del av det problem de bevittnar. Varför ska en sådan utveckling stöttas? Personen som ingrep mot Kawesa borde istället hyllas. Dessutom fick personen utstå ett visst våld från Kawesa, något hon i lagens mening borde sona för. 

Själv tror jag att de allra flesta anser att det är i strid med allmängiltiga moralregler att se på när någon tar sig rätten att bryta mot lagen, särskilt om det enda som behövs är att uppmärksamma och fysiskt hindra lagbrytaren. 

Jag säger inte att det alltid låter sig göras, men någonstans kan jag tycka att lag och moral borde hänga ihop.

Nyheter Idag (låst)…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp