ISLAMISM. Nyans är ett parti som vill diktera villkoren.

Partiet Nyans förväntar sig stöd för svenska muslimers rättigheter från de etablerade partierna, skriver debattörerna. Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån

Det islamistiska partiet Nyans skriver nu att den kritik de har fått är ett utslag av den breda islamofobi som finns i Sverige. 

Nyans skriver: Lanseringen väckte stort missnöje bland antimuslimska och främlingsfientliga krafter eftersom partiet bland annat vill lyfta muslimers situation i Sverige.

Apropå det Nyans skriver finns det anledning att påminna om att den mest utbredda rasismen faktiskt är antisemitismen. Och att det i huvudsak är människor från Mellanöstern som står bakom den. Svenska judar kan inte längre röra sig fritt i samhället och många väljer att flytta från landet just på grund av det hat och hot de tvingas utstå. 

ProjketSanning, det vill säga undertecknad, har i en rad texter på våra sociala plattformar kritiserat Nyans, dock ska det understrykas, aldrig hotat. 

Min kritik har handlat om en sak, och det är att partiet representeras av extremister. Jag har påtalat att Nyans företräds av den numer uteslutna centerpartisten Mikael Yûksel som gjort sig känd för att sina kopplingar med Grå Vargarna, en i allra högsta grad extrem falang. 

Nyans är förvånande över att det är så tyst från  andra partier som påstår sig stå för öppenhet. “Att det är helt tyst från Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet när ett nytt parti utsätts för hot och hat och det talas om att vi borde förbjudas.”

Nyans räknar förstås med deras stöd, och det är inte så konstigt. Av det vi sett hitintills verkar Nyans således vara ett mindre identitetspolitik version av Centerpartiet, som kan tävla med C, MP och S om shariavänliga väljare 2022. Kanske får vi lagom till 2026 ett rödgrön block där grön representerar islams färger. Frågan är när Sverige blir pluralistiskt på riktigt och även får ett shiamuslimsk parti så att alla minoriteter är representerade, skriver Tino Sanandaji. 

Partiet Nyans skriver vidare att man förväntar sig stöd för svenska muslimers rättigheter från de etablerade partierna. Och det får inte vara några absurda förslag avsedda att kriminalisera muslimers praktiserande och kultur, förslag som bara syftar till att ta politiska poäng genom att spela på den växande främlingsfientligheten. 

Nyans är ett parti som vill diktera villkoren. Man förväntar sig stöd, oavsett om man gillar deras “politik” eller inte och man vill ha några “absurda förslag”, det val säga, alla ska hålla snattran om särlagsregler/lagstiftning och absolut inte försöka vinna gehör hos väljarna genom att påpeka Nyans egna absurda förslag. 

Jag är inte helt övertygad om Nyans förstår att de existerar i ett demokratiskt land där många har mycket att säga om just islamister. Nyans kan vilja en massa men om det blir en realitet är en annan femma. Jag vill exempelvis inte att islamister ska kunna bilda parti Sverige.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

1 En tanke på “ISLAMISM. Nyans är ett parti som vill diktera villkoren.

 1. Peter Kostin

  Jag blir så förbannad så nackhåren reser sig på mig. Så fort man kritiserar islam så är man psykiskt sjuk och lider av en onaturlig rädsla för muslimer. (visst,med tanke på hur många de dödat sedan 1990 talets början så skulle nog alla vara rädda, inklusive muslimen på gatan). Jag har studerat religion och jag kommer fram till att islam är en fruktansvärd lära. Se bara vad den gör mot kvinnor och flickor. I Afghanistan tvingas de med fel kön leva sitt liv bakom en mur, de får aldrig möjlighet att studera på olika nivåer. De tvingas till att bära speciella kläder som männen bestämmer att de ska ha. Det finns ingen frihet för kvinnor och flickor. Det är min åsikt och den står jag för. Men inte är jag psykiskt sjuk för det. Jag tycker att all religion som förtrycker ska läggas ner. Det kan inte finnas en gud som skulle skada det han/hon en gång skapat. Det köper jag inte

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *