Pelle Friberg var rullstolsburen och hemlös. Nu är han död. Glöm inte Pelle 

Landskorna Direkt följde Pelle i hans kamp för överlevnad. Det var under cancerns mest aggressiva period då han låg inlagd på sjukhus som Pelle blev bostadslös. Han hyrde i andra hand och den han hyrde av sade under Pelles sjukhusvistelse upp sin lägenhet. 

Den där tak-över-huvudet garantin fanns aldrig för Pelle, istället var det en läsare som i slutskedet av Pells liv ryckte ut och gav honom ett hem i sin inredda källare. Lyckan för Pelle blev kortvarig, den 29 december 2018 dog han. 

Pelle var multisjuk, ändå ansåg tjänstemän, som redan visste att Landskrona är en av de kommuner som låter nyanlända gå före i kön, att Pelle skulle hitta sitt eget boende. Ibland var han också sjuk att han inte ens orkade söka lägenheter som ändå inte fanns. 

Minst sex av tio kommuner har någon form av förtur till sina hyresbostäder. I 2018 års undersökning uppgav 174 av landets 290 kommuner att de låter vissa grupper gå före i kön, vilket motsvarar cirka 63 procent. Den vanligaste gruppen att gå före i kan är nyanlända, mer än tredje del att landets kommuner låter dem gå före i kön. Lanskrona kommun är en av dessa kommuner, samma kommun Pelle uppmanades hitta sitt eget boende av. https://www.hemhyra.se/nyheter/nyanlanda-far-fortur-storre-delen-av-landet/

Anledningen till varför man låter nyanlända gå före kön är en lag från 2016 som tvingar kommuner att ta emot migranter trots bostadsbrist. Det är upprörande men låt mig understryka, det är vare sig de nyanländas fel eller kommunernas. De är bägge spelbrickor i Stefan Löfvens, Annie Lööfs och Lövins cyniska och ansvarslösa flyktingpolitik. 

Allt fler människor lever i hemlöshet i Sverige. Och det handlar i mycket stor utsträckning om människor vars enda problem är att de är fattiga, sjuka och gamla. Ökningen beror främst på att den hemlöse inte har resurser att fixa ett boende – det är  alltså den strukturella hemlösheten som ökar. Man har inte tillräckligt med pengar eller kontakter för att komma in på bostadsmarknaden. De är som Pelle var, fattiga.

Pelle var sinnebilden för att vi alla en dag kan hamna i olyckliga omständigheter som placerar oss längst ner i vårt samhälle. Där vi tror det ska finnas ett skyddsnät. Där vi tror att välfärden ska ta hand om oss. 

Hemlöshetsfrågan är ingen het politisk fråga för Stefan Löfven. Han bryr sig endast när han tvingas bry sig. Gruppen hemlösa och människor i utanförskap har ingen stor intresseorganisation som företräder dem. De har inga aktivister som slänger sig framför poliser, kastar glåpord efter politiker eller ropar slagord för deras skull i våra sociala medier. Det är bara tyst.  

Att ha ett eget hem är en mänsklig rättighet. I Det Nya Sverige finns det inga resurser för människor som Pelle.  Pelle berättade själv att han förvisso var en fyllegubbe, men han var noga med att påpeka att han trots det ändå alltid hade jobbat. Han bidrog till gemensamma och som många andra litade han på att den dagen han skulle behöva hjälp skulle den finnas där. Det gjorde den inte. Det är något fundamentalt fel när den som levt och arbetat ett helt liv ska sluta sina dagar som Pelle gjorde. 

https://www.landskronadirekt.com/2019/01/04/pelle-friberg-ar-dod/?fbclid=IwAR1Wz4W38Vm1bhZ1cwTKK0Hf8B4fmg7W2HdkyGwOTDDNQ0E44QBH_eBnWis


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •