Daesh (ISIS) återuppstår i Syrien, invaderar stad samt attackerar kurdiska och Ryska styrkor

| 9 oktober, 2019

Inte oväntat nästlar sig i Daesh (ISIS) tillbaka in i Syrien och har nu intagit staden Al-Sukhna. 

Daesh, Islamska staten Irak och Syrien, (ISIS) har för en dryg vecka sedan genomfört anfall och omringat både ryska styrkor och regimstyrkor, samt attackerat en närvarande kurdisk milis, intagit staden Al-Sukhna i centrala delen av Syrien samt infriat de senaste förutsägelserna om extremistgruppens återhämtning.

Daesh-militanter attackerade en samling regimmiliser och ryska specialstyrkor i den antika staden Palmyra genom att använda en försåtsminerad bil fylld med sprängämnen, samt genom att omringa en rysk konvoj och tagit den till fånga. Daeshs egna mediekanal med namnet Amaq News Agency rapporterade sedan att flygplan kraftigt beskjutit Daeshs positioner i ett försök att bryta belägringen. 

På Raqqa-landsbygden – området för Daeshs tidigare huvudstad – har gruppen tagit på sig ansvaret för att ha dödat och sårat fem medlemmar av de kurdiskt ledda av Syrian Democratic Forces (SDF) i en attack mot milisens positioner. Ett fordon från Syrian Democratic Forces (SDF) förstördes också av en bomb nära staden Haws.

Enligt Amaq News Agency har Daesh nu tagit kontroll över stadenAl-Sukhna och gruppens återuppkomst ska ses i ljuset av USA: s president Donald Trumps tillkännagivande i december förra året att amerikanska trupper kommer att dras tillbaka från Syrien på grund av det påstådda nederlaget av Daesh. 

President Trump har nu meddelat att USA inte tänker skicka styrkor till den nyuppståndna konflikten. Trump har mötts av en utbredd oenighet bland USA: s politiska och militärt insatt personer, liksom de kurdiska grupperna som förlitat sig på Washingtons militära stöd och insisterat på att det skulle vara en risk för att Daesh återuppstår om amerikanska styrkor inte är närvarande i regionen.

Det verar som om Syrien fått rätt. En Pentagon-rapport som släpptes i början av augusti varnade för att ISIS återhämtat sig och att den stadigt rekryterar nya ISIS-krigare, och att ”Trots att de förlorade sitt territoriella ”kalifat” förstärker den islamiska staten sin närvaro i Irak och Syrien (ISIS) och har i praktiken återupptagit kriget i Syrien.” 

Och om detta har det varit i stort sett locket på i Sverige. Expressen snuddade vid händelsen en vecka efter att ISIS belagrät staden Al-Sukhna genom rubriken ISIS “på väg tillbaka till Syrien”. Därefter har det varit tyst i svensk media. 

Ska vi gissa att vi får se en ny kontingent svenska ISIS-krigare återvända till Syrien? Vi har ju 1 500 potentiella krigare som märkligt nog inte sitter fängslade och som just nu lever bekvämt i Sverige. 

Jan-Ove Malmgren

https://www.middleeastmonitor.com/20191001-daesh-makes-resurgence-in-syria-captures-town-attacks-kurdish-and-russia-forces/