SD:s gruppledare i Karlskrona friades i Hovrätten för hets mot folkgrupp.

| 9 oktober, 2019

I januari i år friades Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona Christofer Larsson från åtalet hets mot folkgrupp som övernitisk åklagare väckt efter den socialdemokratiska riksdagsledamoten Magnus Manhammar polisanmälan av honom. Detta efter ett Facebookinlägg om böneutrop från minareten i Karlskrona. Den friande tingsrättsdomen överklagades troligen på grund av att tingsrätten inte var enig i sin dom, en nämndeman ville döma Christofer Larsson då enligt denna nämndeman han utmålat muslimer som terrorister och kvinnoförtryckare.

Detta var även något som Magnus Manhammar höll med om efter tingsrättsdomen då han sade: “Domen visar att lagstiftningen måste ändras och jag som lagstiftare ska göra allt vad jag kan för att ändra lagen så att det inte blir tillåtet att sprida hat på det här sättet i sociala medier.”
Tingsrättsdomen överklagades som sagt var till hovrätten över Skåne och Blekinge och idag kom domen som även där var friande. Hovrätten går helt på tingsrättens linje och skriver i sin dom att det inte kan anses ha varit vare sig nödvändigt eller proportionerligt att inskränka Christopher Larssons yttrandefrihet i detta fall.

Christopher Larsson är nu lättad över hovrättsdomen, men han är också förbannad över det som han ser som ett slöseri med skattepengar som han ser det.
Han säger att han hade kunnat skriva det annorlunda, men också att vi politiker får inte låta oss tystas. Och fortsätter med att vi måste kunna bedriva politik i ett öppet forum så länge vi inte kränker eller hatar andra människor. För det hela handlar om religionsfrihet i en pågående debatt och då måste man kunna uttrycka sig.

Vad Magnus Manhammar tycker om denna hovrättsdomen framgår inte av den artikel SR skrivit och det framgår inte heller om han fortfarande håller på att försöka genom lagstiftning inskränka yttrandefriheten än mer än den redan är. Inte heller framgår det om vad vice chefsåklagare Marie Lindström tycker om domen. För det skulle varit intressant att höra hennes kommentar om denna dom och för övrigt även tingsrättsdomen då det var hon som lät åtala Christopher Larsson och nog också överklagade tingsrättsdomen. Men hon vill nog inte förklara varför det var så viktigt att slösa bort en massa skattemedel på att överklaga dombeslutet från tingsrätten.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=7317488&fbclid=IwAR3LuHY3KXo6Jc8HY6OYsUsorDXS-o3oQuoBtCZbmDWEDbmuargDUKK9Low
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=7138975