Väktare stoppas i Rinkeby – för farligt

Flera väktarbolag stoppar sitt arbete i Rinkeby efter söndagens skjutning av en väktare i stadsdelen. Även fackförbundet Transport reagerar på skjutningen, och inför ett så kallat skyddsstopp mot arbete i Rinkeby för ordningsvakter och väktare. Orsaken är att man anser att det är för farligt att arbeta i Rinkeby för tillfället. Den skottskadade väktaren vårdas fortfarande på sjukhus med skottskador i båda benen, NB Nyhetsbyrå.

Det här är illa samtidigt visar det hur långt ifrån verkligheten våra politiker står. Ordningsvakter och väktare har sedan lång tid arbetat i en svår och hotfull situation i Rinkeby. Med andning av det skickade PS ut en enkät med sex olika frågor till Ordningsvakter/Väktare  Vi har ännu inte haft tid att sammanställa den, men vad undersökningen visade är att den här yrkesgruppen ofta saknar stöd hos allmänheten och de är för dåligt utrustade för att möta den grova kriminaliteten. 

Två av de sex frågor vi ställde var: Hur ser du på framtiden som OV/V? Finns det något i din yrkesutövning du skulle vilja förändra? 

OV:A

Hur har brotten förändrats? OV: A, “Det här blivit råare attityd mot oss väktare/ ordningsvakter. Själva brotten i sig är samma men respekten för oss är mycket sämre och vi blir ifrågasättande hela tiden fast att vi räddar liv eller hjälper gripa brottslingar som polisen ska göra.”

Om du skulle förändra något i din yrkesutövning, vad skulle det vara? OV: A, “Bättre befogenheter och då såklart lite mer utbildning. Sedan skulle det vara bra om media tar upp vad en ordningsvakt får göra så allmänheten vet mer om oss.”

Återkommande i enkätundersökningen var att samtliga OV/V beskriver ett hårdare klimat med grövre brottslighet. Samtliga efterlyste fler utbildningar av polisen i konflikthantering och självskydd. De vill också ha mer utrustning och utökade befogenheter för att underlätta sin yrkesutövning i mötet med kriminalitet och det grova våldet. 

Något annat som stack ut var oron: 

OV:B

Bevakningsföretagen klarar inte av att upprätthålla rättsäkerheten vare sig gentemot ordningsvakter eller allmänheten. 

OV:C

Upplever att vi är för få för att göra säkra ingripanden och allmänheten lägger sig ofta i vårt arbeteÖka polisens bestämmande rätt över var när hur ordningsvakter får arbeta.

När Moderaterna lämnade samtalen om den grova kriminaliteten höll Ulf Kristersson och partiets rättspolitiske talesperson, Johan Forsell en presskonferens där de meddelade att de vill anställa 2000 ordningsvakter i väntan på fler poliser. Vi talar alltså år av väntan där OV/V ska fylla ut det som polisen inte hinner med eller har resurser för. Frågan är om det är möjligt? Men om det händer skulle det innebär att man ändrar OV/V befogenheter jämfört med hur de ser ut idag.

NB Nyhetsbyrån…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *