Höjd pensionsålder nästa år. De som enbart har garantipension tjänar inte på att jobba längre.

“Vi är friskare och lever längre och därför ska vi arbeta längre – på onsdag röstar riksdagen om att höja pensionsåldern.

År 2026 kommer åldersspannet för när man har rätt att börja ta ut allmän pension enligt förslaget att vara 64–69 år. Och därefter kopplas pensionsåldern till en ny så kallad riktålder.

— En grupp blir tydligt drabbad – de som enbart har garantipension. De tjänar inte på att jobba längre. Men det är en ganska liten grupp, säger Mats Granér.”

EPOCH TIMES…

Fakta pensionen :

(TT)

I dag har svenskar rätt att påbörja ta ut sin allmänna pension från 61 års ålder, och de har rätt att arbeta kvar till 67 års ålder. Med det nya förslaget kommer detta åldersspann att förskjutas till 64–69 år i stället. Förändringarna sker successivt och kommer att vara helt genomförda år 2026.

Åldern för den så kallade garantipensionen höjs från dagens 65 år till 66 år (år 2023).

År 2026 knyts garantipensionsåldern, samt alla pensionsrelaterade åldrar, till en ny så kallad riktålder. Detta är ett helt nytt begrepp inom socialförsäkringssystemet där tanken är att dessa åldrar automatiskt ska justeras upp med ungefär två tredjedelar av medellivslängdsökningen. Ju äldre vi blir, desto längre måste vi alltså arbeta.

(Källa: Regeringen)


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Höjd pensionsålder nästa år. De som enbart har garantipension tjänar inte på att jobba längre.

 1. Archimedes

  Då kan man fundera över vad som inträffar om den genomsnittliga medellivslängden skulle minska, att vi inte längre blir äldre, utan att framtida generationer lever kortare. Om riktåldern sjunker, kommer pensionsåldern då att sänkas. Eller gäller regelverket enbart om den förväntade levnadsåldern stiger?

  Svar
 2. Inga-Lill Maria Lindvall

  Det undrar jag också över får väl ringa regeringen och fråga

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *