Tino Sanandaji: …ensamkommande som kommer & uppger att deras föräldrar dött i hemlandet får efterlevnadspension, retroaktivt och utan beviskrav!

Genrebild. Källa: Facebook

Intressant gräv av Rebecca Uvell och Jan Ericson (M) om efterlevnadspension, dvs. ersättning när anhöriga avlider.

Senast tio år handlar det om 15 miljarder kr som betalats ut till invandrare, varav en miljard till barn. Det mesta är fullt normalt, men det kontroversiella är att ensamkommande som kommer & uppger att deras föräldrar dött i hemlandet får efterlevnadspension, retroaktivt och utan beviskrav!

I Sverige krävs i regel dödsintyg, men för ensamkommande räcker att intyga ”på heder och samvete” att föräldrar är döda sen tidigare, utan att ens behöva styrka sin egen identitet. Vanligtvis får man 70.000 kr i handen och 3.000 kr per månad framöver, där man räknas som barn till tjugo års ålder.

TV4 ett par år sen: ”Stöd till ensamkommande ökar kraftigt…flyktingarna gör att kostnaderna för Pensionsmyndigheten flerfaldigas de närmaste åren”. Jan Ericsson har nu fått siffror från Riksdagens Utredningstjänst att utbetalning till barn från länder med många ensamkommande och från ”okänt födelseland” nu ökat till 133 miljoner kr/år. Riksdagsmannen är kritisk:

“en ung människa kan åka till Sverige och mer eller mindre direkt få utbetalt efterlevandepension för påstått avlidna föräldrar i hemlandet. Det är, alldeles oavsett möjligheten till kontroll, givetvis fullständigt orimligt. Detta har självklart aldrig varit syftet med vårt svenska system med efterlevandepensioner. Ensamkommande barn eller ungdomar från Somalia eller Afghanistan är inte beroende av föräldrarna i hemlandet för sin försörjning, utan försörjs redan av de svenska skattebetalarna. Det betyder rimligen att det också är helt oskäligt att betala ut efterlevandepension utöver alla andra ersättningar”

Detta handlar inte om stora belopp, men det är talande att Sverige på lös grund ger pengar till ensamkommande som inte styrkt sin identitet eller ens födelseland, men samtidigt är stenhårt med intygkrav från sjukpensionärer.

Tino Sanandaji, på facebook

Uvells blogg…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

11 tankar på “Tino Sanandaji: …ensamkommande som kommer & uppger att deras föräldrar dött i hemlandet får efterlevnadspension, retroaktivt och utan beviskrav!

  1. Åsa Lindberg

   Som vanligt presenteras inte hela sanningen när invandrare ska svartmålas. Den summa de får dras direkt av från kommunens bidrag så det blir plus minus noll till den ensamkommande.

  2. Per Ekström

   Reglerna är som tur är ändrade. Tills för ca 2 år sen? kunde vem som helst,papperslös,hävda att vederbörande är minderårig och att föräldrarna dött.
   Då gjordes en retroaktiv utbetalning på två år om ca 70.000 kr. Lär vara en av viktigaste anledningar till att unga afghanska män, de flesta bosatta i Iran, proppade analen full med heroin och gav sig till Sverige.

 1. Yvonne

  Om detta är sant så måste vi ju omedelbart ändra den svenska lagen o få stopp på detta otroliga slöseri och vansinne med svenska skattepengar!

 2. Sena

  Hej,
  Vilka är de 3 killarna på bilden? Har de med artikeln att göra? Får man bara publicera en bild så här och ange “Facebook” som källa??

  1. Marie Nygen

   Är det ditt största bekymmer när vi har äldre människor som knappt får vettig mat på våra äldreboenden och har betalat skatt hela sitt liv i tron att de ska få ett drägligt äldre liv. Mycket märkligt hur det går att vända något viktigt och helt galet till en helt ovidkommande fråga.

  2. Risco

   Sena !!! Eller så kan man försöka gripa efter ett halmstrå och borra ner huvudet i sanden och låtsas om som det regnar

 3. Peter ericsson

  Jag vet inte riktigt vad sanningen är men skulle inte vara ett dugg förvånad om det stämmer

 4. Risco

  Man kan dessutom som ensamkommande söka extra pengar från en fond som man får utöver sitt Studiestöd för att man just är ensamkommande. Den summan är 800 kr i månaden. Alltså 800 kronor mer än vad våra egna får

Kommentarer är stängda.