SVARTJOBB. I en svart textilfabrik i Malmö syr papperslösa daglönare upp gardiner för 30 kronor i timmen.

| 14 oktober, 2019

När den godhjärtade politiken får råda

Papperslösa personer syr gardiner i en svart textilfabrik i Malmö som via leverantörer säljs till myndigheter och kommuner. Arbetarna i fabriken får arbete från dag till dag.

I sitt hemland jobbade han i en textilfabrik. Sedan gjorde papperslöse Ali samma sak, fast i Sverige. Villkoren var inte bättre här. Timlönen ligger mellan 30 och 50 kronor och arbetsdagen är ibland tolv timmar.

När myndigheterna knackar på har Ali redan arbetat i tio timmar men han ska fortsätta så länge det finns något kvar att göra. Han behöver pengarna. De som köper de svartsydda gardinerna är allt från polisen till Skattemyndigheten.

Här finns Kinnarps som enda leverantör 2018 i den berörda regionen. Bland företagets tio största myndighetskunder finns förutom Skatteverket och Polisen, även Kriminalvården och Migrationsverket. Kinnarps är ett av Sveriges största och anrikaste kontorsinredningsföretag.

När svenska produkter i april presenterades på en internationell mässa i Hannover var det Kinnarps som inredde den svenska paviljongen. Invigde gjorde statsminister Stefan Löfven, såklart. På plats fanns också Anders Ygeman.

Kinnarps har riktat in sig på att handla med den offentliga sektorn. Företaget är via ett statligt ramavtal den största leverantören av inredning till statliga myndigheter. Avtalet förlängdes så sent som den 16 september i år.

”Kinnarps marknadsför sig som ett företag som bryr sig om kvalitet och är ansvarsfullt. ”Vi tar ansvar för hela kedjan – från produktion till leverans och installation hos kunden”, skriver företaget på sin hemsida.”

De ljuger med andra ord. Man skulle kunna tro att de pratat PR med Stefan Löfven.

Läs i Arbetet…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

2 tankar på “SVARTJOBB. I en svart textilfabrik i Malmö syr papperslösa daglönare upp gardiner för 30 kronor i timmen.

Kommentarer är stängda.