Kammaråklagare som myndighetsaktivist

Johan Westerholm skriver om Ingela Svensson, förtroendevald fritidspolitiker i Varberg, tillika pensionerad kammaråklagare som låtit meddela att anmälningar mot ensamkommande som ljugit om sin ålder kommer läggas ned samt att hon, i egenskap av kammaråklagare, kommer låta utreda anmälaren för okynnesanmälan.

Photo: Tim Rehman on Flickr

Ingela Svensson, är förutom pensionerad kammaråklagare, också aktivistisk vänsterpartist. Och deet framgår med all önskvärd tydlighet att Svensson har stora svårigheter med att skilja på sin roll som folkvald kommunpolitiker och pensionerad kammaråklagare.

Hur utbrett är det här egentligen? Hur ser det exempelvis ut på Migrationsverket? Socialtjänsten?

Mot aktivistbyråkrater är Sverige och svenska medborgare maktlösa. När det inte finns någon skillnad mellan att vara politiker och tjänsteman spelar det ingen roll vad för slags styre vi har. Om en grupp aktivistbyråkrater bestämmer sig för att föra en viss politisk linje är det mycket svårt att stoppa dem eftersom de ändå har en viss makt.

Dan Eliasson var och är väl ännu ett typexempel på där gränsen mellan aktivist och politiker suddats ut. Under sin tid som rikspolischef pratade han gärna om sitt hat mot SD och sina sympatier för flyktingpolitiken. Ibland gick det så långt att sympatiserade med (en) mördare. Själv förklarade han sitt beteende med att stod upp för asylrätten och det öppna samhället. Att han sedan gick vidare till att bli chef för MSB kom inte direkt som chock. Han hade de rätta kontakterna och stod bakom rätt Värdegrund.

Läs artikeln i Ledarsidorna


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “Kammaråklagare som myndighetsaktivist

  1. Kurt Koben

    Någon som vet om hon har fått sitt eget postnummer ännu.

Kommentarer är stängda.