Islamister och ett helt gäng pseudointellektuella debattörer, forskare och journalister har cementerat bilden av vad en muslim är…

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen har gett Brottsförebyggande rådet i uppdrag att studera islamofobiska hatbrott. Foto: TT

Åsa Lindhagen (MP) har “fått höra många gånger i egenskap av jämställdhetsminister med ansvar för arbetet mot diskriminering” om trakasserier mot muslimer. På torsdag fattar regeringen beslut om att ge Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att genomföra en fördjupad studie av islamofobiska hatbrott.

https://www.svd.se/bra-ska-studera-islamofobi-hardare-klimat-for-kvinnor?fbclid=IwAR2uAwNaneVhyirupXBvV2pyb_WjGbXzcfwh-w7gukgI7epYoZftAdgkvA0

För det första har även jag fått höra många gånger i egenskap av skribent i våra social medier om svenska judar som trakasseras och om kvinnor som våldtagits, men inte tas det på allvar, vare sig av regeringen eller Åsa Lindhage. 

För det andra vet vi idag att islamister och individer med starka kopplingar till islamistiska nätverk kan verka utan att bli ifrågasatta verka i Sverige, eftersom all är kritik bemöts med en sköld av påstådd islamofobi och hat mot muslimer.

För det tredje är islamofobi en svårdefinierad, patologisk term, som beskriver ett fobiskt förhållningssätt till islam. Beroende på hur islamofobi används kan det i princip appliceras på allt möjligt och omöjligt, det vill säga, där det finns en åsikt, upplevelse eller känsla om Islam, som kan tolkas som irrationell, godtyckligt eller inte. Hur menar Lindhage att Brå ska kunna undersöka det? Får vi inte ha känslor eller åsikter om islam? 

För det fjärde. Åsa Lindhage är en av dem som driver vänster identitetspolitik allra hårdast. Och för henne är islamofobi ständigt närvarande och ständigt växande problem. Även fast begreppet islamofobi inte med säkerhet kan avgöra om det handlar om islamofobi eller  om saklig kritik av islam eller muslimska företrädare.

För det femte. Om regeringen bejakar Lindhages begäran, ja då är vi inne i något mycket farligt. Vi vet ju nämligen att islamofobi används för att värja sig från just saklig debatt. För varför bemöta argument från någon med en en patologisk störning?

De enda som kommer hoppa jämfota av glädje om detta blir en verklighet är islamisterna. De uppskattar inte vår demokrati, ej heller att demokrati förutsätter yttrandefrihet och möjligheter att formulera kritik och ifrågasättande – även när det gäller islam. Den som inte vill bli ifrågasatt för sina religiösa och politiska värden kan då helt enkelt välja att uppfatta det som islamofobi och på det sättet undvika det. En godtycklig användning av begrepp med en sådan som svag definition, blir därför endast gynnsamt för den som inte vill bli kritiserad eller granskad. För islamister blir begreppet i praktiken en sköld mot allt kritiskt ifrågasättande.

Jag håller med Bassam Al-Baghdady när han skriver:

“Att islamister och ett helt gäng pseudointellektuella debattörer, forskare och journalister har cementerat bilden av vad en muslim är, gör det inte lättare för vanliga muslimer att smälta in i samhället.”

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=684617095381621&id=100015000092119


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “Islamister och ett helt gäng pseudointellektuella debattörer, forskare och journalister har cementerat bilden av vad en muslim är…

  1. Pingback: Swedish Government in Hot Water Over New Bid to Weed Out ‘Islamophobia’ – Global news for everyone

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *