Insändare av Claes Isander: Matfattigdom är en realitet i Sverige, Ardalan Shekarabi

Foto: faksimil Facebook

Matfattigdomen i Sverige är reell. Varje månad ger vi i vår verksamhet runt om i landet mat till så många människor att de motsvarar befolkningen i en mellanstor svensk kommun. Det är hög tid att regeringen tar sitt ansvar och tillsätter en fattigdomskommission, skriver styrelseordföranden för Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner Lotta Säfström

Fattigdom i en modern välfärdsstat är mera svårgripbart och komplext, tilloch med svårt att ta på allvar ur ett tryggt medelklassperspektiv. Hur kan någon gå hungrig mitt i flödet av app-baserade matleveranser, sous vide-apparater och alla matlagningsprogram i tv-tablån? Kanske är det därför som fattigdomsfrågan i stor utsträckning är osynlig i dagens politiska debatt. Frågan vinner inga val

Sverige vill även många av oss gärna tro att fattigdom inte existerar och att alla har mat i kylskåpen. Att våra välfärdssystem fångar upp och tar hand om samhällets mest utsatta, men så är det inte. Stadsmissionen möter en verklighet långt ifrån den som speglas i den officiella statistiken

Sveriges Stadsmissioner får 25 ton skänkt livsmedel i veckan. Dessutom köper vi in mat till de sociala verksamheterna. 19 800 mål mat delas ut varje månad, vilket motsvarar hela befolkningen i exempelvis Sjöbo kommun. Bara i Skåne delar vi ut 90 000 mål mat varje år. Det är inte ”guldkant på tillvaron” – det är matfattigdom.

Det är en heterogen grupp som idag lever i matfattigdom men studien visar att det inte är papperslösa eller EU-medborgare som utgör den stora gruppen av människor i matfattigdom. 70 procent utgörs av människor med långvarigt försörjningsstöd och personer som hamnat mellan stolarna i de svenska välfärdssystemen. En stor del barnfamiljer ingår i denna grupp, människor med svenskt personnummer och rätt till social välfärd i Sverige.

Claes Isander

Dagens Samhälle…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *