Tino Sanandaji om orsaken att man slösar 50 miljarder på statsmedia när välfärden har resursbrist…

Att Stockholm drabbades av tre sprängningar på tre timmar var gårdagens stora snackis, men nämndens överhuvudtaget inte på SVT:s nationella nyhetsprogram. Alltfler diskuterar vinklad nyhetsrapportering, men en annan fråga är varför statstelevisionen ska få miljarder för underhållning.

Att staten skulle vara i underhållningsbranschen var tveksamt redan tre decennier sen när privat TV dök upp. Nu när vi har tillgång till oändliga program och TV är på väg att ersättas av streaming och internet är det surrealistiskt. Ändå ska Sverige lägga tiotals miljarder på 1950-talets teknologi under 2020-talet.

TV-veteran Mats Örbrink skriver en underhållande artikel om hur absurd detta är.

“Vad finns det för anledning till att medborgarna ska tvångsdebiteras för ett bekosta ett programutbud som ändå kan tillfredställas av kanaler med andra finansieringsformer?

En snabb titt i tv-tablåerna visar en uppsjö SVT-program som inte på något sätt skiljer sig från de kommersiella kanalerna. Kan någon förklara varför ”Präst söker fru” är public service, men inte ”Bonde söker fru”? Bantningstävling för hundar – ”Sveriges fetaste hundar” – men inte för människor – ”Biggest looser”?..

Det egendomliga beslutet, som riksdagen väntas klubba inom kort, att garantera public service-bolagen 50,4 miljarder för den kommande sexårsperioden, utan några krav på verksamhetens inriktning eller organisationens omfattning, rycker undan varje incitament för att rationalisera verksamheten. Vilket annat företag eller vilken myndighet lever i en sådan bekymmerslös tillvaro?

SVT kan alltså bada vidare i pengar i sex år till. Samtidigt som det är en allmän uppfattning i TV-branschen att SVT lider av organisatorisk elefantiasis…Tanken att ett starkt public service kräver 4 812 anställda och 8,4 miljarder skattekronor per år är häpnadsväckande lättsinnig”

Orsaken att man slösar 50 miljarder på statsmedia när välfärden har resursbrist är just att det finns tusentals journalister som lobbar för det. Intresset ljuger inte.

Tino Sanandaji, på Facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

6 tankar på “Tino Sanandaji om orsaken att man slösar 50 miljarder på statsmedia när välfärden har resursbrist…

 1. Bill Eriksson

  Det finns tre bra saker som sticker ut i Sverige. Det är allemansrätten, folkbiblioteken och public service. Oerhört värdefullt att det finns ett från kommersiella krafter oberoende medium som trots en viss ängslighet i förhållande till alla hjärndöda kommersiella medier finns kvar. Helvetet måste vara att vara prisgiven till kanaler som 4, 5, 6, m fl.

  Svar
 2. Bill Eriksson

  Precisera det du inte du uppfattar som god ton. Kan det vara ordet “hjärndöd” med syfte på kommersiella media. I så fall byter jag till “meningslös”.

  Svar
  1. Henrik Lilja Postförfattare

   Ett bra exempel. Vi behöver inte sjunka till nivån med svordomar och hat. Man kan uttrycka sig vänligt.

   Svar
 3. Ben Hur

  Frågan tordes snarare vara: Varför ska jag finansiera andras underhållning? All public service borde läggas ner, dess existens är vare sig rättvist mot oberoende medier eller människorna som tvingas finansera kalaset.
  Dessutom har författaren rätt i att tekniken är fullständigt förlegad och fasas ut alltmer.

  Fina prioriteringar då med detta i åtanke av “regering” och “opposition”. Överallt skriks det efter pengar, det räcker inte säger dem. Men pengar till att 5000 ytterst privilerade med de “rätta åsikterna” ska få fortsätta leka lekstuga istället för att även dem dra sitt strå till stacken är en loska i ansiktet på oss som kämpar för att hålla oss själva och det här alltmer hopplösa samhället flytande.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *