UZBEKISKA TERRORISTER. Att skylla ifrån sig?

“Den man som i augusti greps i en bil på Stortorget i Östersund uppger att kriminella personer han träffat i en moské i Kazakstan hotade att döda hans familj om han inte utförde ett terrordåd i Sverige”, skriver SR.
Mannen är uzbek och misstänks för stämpling till terroristbrott. Det är något som skaver här.
Den 27/12 åtalades tre män “vid Solna tingsrätt för att ha förberett terrorbrott där man har anskaffat och förvarat hundratals kilo kemikalier. Huvuddelen av de sex inblandade hade sin bakgrund i Uzbekistan. Liksom terroristen Rakhmat Akilov hade. Uzbekistan tycks vara ett land som ofta dyker upp i jihadistsammanhang. Varför är det så?”
“Påfallande ofta under de senaste två åren har det vid terrordåd på olika ställen i världen framgått att dessa har begåtts av människor med ursprung från Uzbekistan”, det sa åklagare Madeleine Käärik, tidigare offentligt biträde åt Rakhmat Akilov i asylprocessen, om två av hennes tidigare fall. Likheterna med Akilov är flera. Båda anklagades i Uzbekistan för inblandning i terrorstämplade organisationer vilket man angav som skäl för att söka asyl i Sverige. De behövde inte visa fram någon form av giltiga id-handlingar. Efter avslag släpptes de och lever förmodligen idag som illegala invandrare i Sverige.
Ett annat likartat fall, handlade om en “känd uzbekisk imam med tiotusentals följare, kopplad till både Hizb ut-Tahrir och IMU, 1999 efterlystes av Interpol för vapenbrott, brott med sprängmedel och terrorism”, som fick uppehållstillstånd i Sverige (2006) och sedan jobbade som SO-lärare i svensk skola.
Nu gäller detta inte mannen som greps förra året i augusti i Östersund, men det tycks som att vissa asylsökande antingen anger som asylskäl eller skyller på det faktum att hemlandets regering/kriminella antingen har tvingat till terrordåd/har förföljt dem för deltagande i terroriststämplade islamiska organisationer. Det i sig är anmärkningsvärt.
Det är möjligt att mannens påstående om att han inte hade för asvikt att begå något brott stämmer, men det kan också vara precis tvärtom. Han sitter trots allt häktad för stämpling av terroristbrott. En sak är dock säker, oavsett straff och eventuell påföljd i form utvisning, kommer det aldrig att ske. För precis som i det tidigare fallen kommer man hävda att hans samröre med kriminella i Kazakstan skulle utgöra en fara för hans liv.
Bildkälla: SR, se länk i stycke 1.

Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *