Två bränder och ett brandförsök i Gränby under söndagseftermiddagen,

Av | oktober 27, 2019

Det brinner allt oftare i Sverige, under söndagseftermiddagen brann det på två ställen i Gränby i Uppsala. Till den första branden kom larmet vid 12,30-tiden, och det blev ett stort pådrag med polis, räddningstjänst och ambulans då det var risk att branden skulle sprida sig till närliggande bostäder. Branden var så kraftig att en närliggande fastighet utrymdes till en början men strax efter 13-tiden hade räddningstjänsten branden under kontroll och de boende kunde återvända hem.

Branden tros ha startat i en bil och sedan spridit sig till en stor garagelänga, och enligt polisens presstalesperson så ska ett okänt antal bilar som stod i eller bredvid garaget blivit skadade vid branden. Polisen meddelar på sin hemsida att en anmälan om grov mordbrand kommer att skrivas och att platsen kommer att hållas avspärrad tills en teknisk undersökning gjorts.
En av polispatrullerna som var på plats blev kontaktade av en bilägare vars bil som stod parkerad i ett garage i närheten och som någon hällt bensin i för att sen försöka tända på men misslyckats.

Den händelse rubricerar som förberedelse till grov mordbrand och grov skadegörelse. Så även om polisens tekniker inte hittar några spår vid den första branden så kan man nog räkna med att försöket till mordbranden och den utvecklade mordbranden har samband med varandra då garagen stod i närheten av varandra.
Vid 16-tiden var det åter dags, då larmet kom om ytterligare en garagebrand inte långt från den första branden. Även till denna larmades polis och räddningstjänst.

Polisen skriver på sin hemsida att när de anlände till platsen så var branden fullt utvecklad och rökutvecklingen var kraftig. Polisen spärrade sv ett stort område runt de två garagelängor som stod i lågor. I den anta branden som rubriceras som skadegörelse men som kan ändras under utredningen skadades sex bilar.
Polisen håller inte för otroligt att de båda bränderna och brandförsöket har kopplingar till varandra. Och de kommer under kvällen och natten ha en ökad närvaro i området.

Så hur är talet om att Sverige blir tryggare och säkrare för var dag som går som det talades om så mycket för några år sen?
Känns det som säkert och tryggt att det brinner på två ställen i samma bostadsområde under samma eftermiddag?
Jag bara undrar, för inte tycker jag att det känns särskilt tryggt eller säkert. Men vad vet jag om det med trygghet och säkerhet, jag är varken kändis eller högt uppsatt politiker, jag är endast en vanlig ängslig och bedrövad medborgare i konungariket Sverige. En människa som tycker att allt går på fel håll.

https://www.expressen.se/nyheter/brand-rasar-i-uppsala/
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/ytterligare-en-brand-i-garagelanga-i-granby

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *