Annelie Sjöberg uppmärksammar oss om något mycket tragiskt

Detta är så tragiskt och sorgligt och något jag känner igen så väl och reagerade på för länge sedan. Att elevers språkliga förmåga sjunkit drastiskt och att man som lärare, indirekt eller direkt förväntas sänka kraven med betygsinflation som följd.

Förut var det pysparagrafer. Nu är det extra anpassningar och lärare förväntas vrida ut och in på sig själva för att kunna godkänna elever som knappt klarar av att ta sig igenom en enkel tidningstext och än mindre formulera sig begripligt och sammanhängande.

Ett svek är vad det är och farligt för Sveriges framtid som kunskapsnation. “Dessvärre är det svenska utbildningssystemet alldeles för dysfunktionellt för att klara en sådan sak.

Skolinspektionen vet, liksom alla andra, att skolor ger glädjebetyg – det leder ju ingen vart. Usla skolor får fortsätta. Barn kan således surfa igenom skolsystemet, från grundskola till gymnasium och sedan in på högskolan.

Garberding berättar om förtvivlade studenter som gråter när de blir underkända. De är chockade – de vet inte själva hur lite de kan. De har blivit bedragna av vuxenvärlden.”

Expressen…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp