Soheila Fors: Jag har drömmar om en god plats för Mellanösterns alla plågade

Soheila Fors.

Det samhälle jag kommer från bygger på den starkes arrogans. Det bygger på den starkes rätt att bortse från moral och heder, att svika den svage därför att han är svag, att smickra den starke därför att han är stark.

Det heter att en fisk alltid börjar ruttna från huvudet och att rötan efterhand sprider sig i kroppen. Så har det samhälle som jag kommer ifrån ruttnat uppifrån. Rika har haft rätt att förtrycka fattiga, starka rätt att förtrycka svaga, mäktiga rätt att förtrycka maktlösa.

De starkares arrogans har vandrat neråt i systemet så att Saddams, Khomeinis och Erdogans och deras föregångares rätt att förtrycka minoriteter och oliktänkande har gett minoriteterna rätt att förtrycka ännu svagare minoriteter.

Det har alltid funnits en ännu svagare att sparka på och en starkare att krusa. Där längst nere i botten har det funnits en afghansk, romsk, yazidisk, kurdisk eller kristen kvinna som sökt och hittat någon ännu svagare, någon ännu längre ner.

Med den starkes rätt att svika har USA kastat kurderna under bussen. Med den starkes rätt att våldföra sig på sin granne har Turkiet invaderat ett grannland. För att det är rätt? Nej, för att de kan. Med miljoner flyktingar i sina läger hotar Turkiet Europa till tystnad om invasionen. Inte för att de har rätt utan för att de kan.

Trump med stora personliga ekonomiska intressen i Turkiet (inte bara ETT utan TVÅ Trump Towers i Istanbul) försvarar agerandet med att kurderna minsann inte är några änglar. Det är mao rätt åt dem. Han har rätt i att kurder också gjort övergrepp mot svagare. Islamistiska kurdiska stammar var delaktiga i folkmordet mot kristna och har förföljt yazidier.

Samtidigt har jag sett något annat. Jag har sett ett försök till samhällsbildning i det moraliska moraset där kurder i norra Irak bildat en autonom provins med religionsfrihet som välkomnar sin kristna befolkning. Fel har gjorts och korruptionen har funnits där men också en vilja att göra om och göra rätt som jag varken sett i övriga Irak, Turkiet, Syrien eller Iran.

Ingen av de regionala makterna vill förlora delar av sitt territorium, minst av alla Turkiet men sin ottomanska stormaktsdröm. Att hålla 40 miljoner människor som gisslan är ett billigt pris för de fyra bröderna Fritzl (Irak, Turkiet, Syrien och Iran) för att inte förlora ansiktet, ekonomin, makten och egenbilden. Och den starke har ju rätt.

Samtidigt vore det underbart att få se något nytt, en stat för alla minoriteter som bygger på allas frihet, lika värde och lika rätt. Det vore underbart att få se en jordplätt mitt i Mellanösterns oförsonlighet där man kämpade sig fram till tolerans och respekt, där den svages rätt blev lag.

Jag har inga illusioner men jag har drömmar om en god plats för Mellanösterns alla plågade. Det är omvärlden som kan ge minoriteterna en fristad och Mellanöstern en liberal buffertstat – om de vill.

Soheila Fors, på facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *