Johan Westerholm: För de som nu tror att Abo Raad och de övriga kommer att utvisas har jag dåliga nyheter.

Utlänningslagen, UtL, är konstruerad på ett sådant sätt att det är Migrationsöverdomstolen som bestämmer om det föreligger verkställighetshinder eller inte. Enligt UtL kan inte regeringen göra en annan bedömning än vad Migrationsöverdomstolen gör i den muntliga förhandlingen innan regeringen tar sitt beslut.

Lagen kom till 2005 som en effekt av Anna Lindhs och Thomas Bodströms utvisning av två egyptier som utsattes för tortyr i hemlandet efter utvisningen. En utvisning där de flögs neddrogade i ett specialchartrat plan från Bromma.

Sverige kommer med en sannolikhet gränsande till visshet inte att utvisa de som nu fått ett utvisningsbeslut på sig då de löper risk att dömas till dödsstraff eller utsättas för tortyr eller, som det står i lagtexten “kroppslig förnedring” i mottagarländerna.

Så ser lagen ut. Och det fanns när den stiftades en bred politisk förankring i utformningen från 2005. Alliansen gjorde inga förändringar i denna under sin tid vid makten. Trots att de hade egen majoritet perioden 2006-2010.

Så ser det faktiska sakläget ut.

Johan Westerholm, på Facebook

Dagens Nyheter…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

2 tankar på “Johan Westerholm: För de som nu tror att Abo Raad och de övriga kommer att utvisas har jag dåliga nyheter.

 1. Claes

  Sveriges lagar och förordningar behöver ändras snarast. Detta kan nog ske endast vid ett regimskifte- men det är bråttom! Den regering vi nu har, visar en närmast otrolig inkompetens.

  Svar
 2. Tore Hedenberg

  Om dessa predikander anses efter Säpos bedömning vara en fara för rikets säkerhet ska de inte kunna släppas fria utan behöver vara fortsatt inlåsta i förvar om det finns för nuvarande hinder att utvisa dessa individer.
  Dessutom ska Sveriges domstolar titta efter vad som är bäst för svenska folket och inte för de som har missbrukar svenska folket gästvänlighet. Vad som väger mest- är predikandernas trygghet eller hela svenska folkets säkerhet? Det är ganska uppenbara saker som inte kräver en intellektuell ansträngning, tycker jag.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *