Tino Sanandaji: Så länge DN tolkar sina lögner som sant är problemet löst, ni har bara en annan tolkning

| 1 november, 2019

Dagens Nyheter har berikat Sverige med spännande post-truth journalistik. Att bluffa om Sandviken, fabricera en rasistisk Brandmann från Boden eller smutskasta en oskyldig affärsman med konspirationer är måhänta osant men passar journalisters agenda, och är därför bättre än sant.

Dessutom är det alltid en tolkningsfråga, så länge DN tolkar sina lögner som sant är problemet löst, ni har bara en annan tolkning. Senaste skandalen där DN visar vilken pålitlig och sympatisk gäng de är.

“Dagens Nyheter har publicerat en serie artiklar som handlar om hur ryska intressen ”flyttat fram sina positioner i Sverige”. I en av artiklarna pekar DN ut affärsmannen Johan Lundberg genom en mängd spekulativa och försåtliga uppgifter som ska knyta honom till anklagelsen. Chefredaktören Peter Wolodarski slår ifrån sig och tycker inte att DN har pekat ut Johan Lundberg. Detta trots att tidningen nämner Lundbergs namn 46 gånger….

Ett tiotal DN-uppgifter pekar ut Johan Lundberg som en del av en rysk påverkansoperation, exempelvis att en tidigare affärspartner till Johan Lundberg omnämnts av en rysk tidning som tidigare KGB-medarbetare och att Lidingöbor sagt att en fastighet som Johan Lundbergs bolag äger ryktas bli en rysk marinbas. Att den ryska tidningen är Putin-kontrollerad och att idén om marinbasen just är en fantasifull spekulation tycks inte bekymra DN…

Om DN publicerar ett citat från en person som säger att Johan Lundberg är sverigedemokrat, har inte DN då pekat ut Johan Lundberg som sverigedemokrat? – Nu gör du en tolkning av artikeln. Alla uppgifter och citat som vi publicerat är korrekta, säger Peter Wolodarski.

Trots att DN publicerat exempelvis citatet ”fastighetsägaren sympatiserar med sd, det är jag hundra procent säker på” så menar alltså Peter Wolodarski att det är en tolkningsfråga huruvida det är ett utpekande av sd-sympatier.

Peter Wolodarski har ett annorlunda sätt att se på det publicistiska ansvaret. DN kan förvisso korrekt ha återgivit uppgifter från namngivna källor, men när det handlar exempelvis om spekulativa anklagelser, citat som återges i ett missvisande sammanhang, uppgifter från Putin-kontrollerade medier så handlar det publicistiska ansvaret även om vilken relevans och trovärdighet som uppgifterna har. Det är en självklar del av den svenska medieetiken…

DN hävdar att Joakim Wallerstein faktiskt uttalade sig om Johan Lundebergs politiska åsikter, men handlingarna i tingsrätten visar på motsatsen: Joakim Wallerstein förnekar att han uttalat sig om Johan Lundberg och säger att det är ”omöjligt”.

Det faktum att sd:s kommunikationschef Joakim Wallerstein inte ingått något hyresavtal med Johan Lundbergs bolag, aldrig träffat Johan Lundberg och på en direkt fråga från DN-reportern Mattias Carlsson förnekar att han alls uttalat sig om Johan Lundberg tycker inte Peter Wolodarski har någon betydelse”

Tino Sanandaji, på Facebook

Läs artikeln i Näringslivets Medieinstitut…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Tino Sanandaji: Så länge DN tolkar sina lögner som sant är problemet löst, ni har bara en annan tolkning

 1. Per-åke helgesson

  Ni behövs i denna regeringsstyrda journalistpris.
  Har själv aldrig fått fram hur det svenska utrikes dep sanktionerade tunisiens justitiemord mot mej och Daniel Bakke…när vi dömdes till 13 resp 7 års fängelse för brott som aldrig begåtts.
  (Se art i DN…lördagsbilagans 15e juni 2019)

 2. Pingback: Aftonbladets oförvitlighet och Såsselotterier är guds gåva till folket – Hexanmexan "shake my hand?"

Kommentarer är stängda.