46-årig rumänska blir först att leda EU:s nya antikorruptionsmyndighet, EPPO

| 4 november, 2019

Åklagaren Laura Codruta Kövesi var första kvinna på posten som riksåklagare hemma i Rumänien och framgångsrik antikorruptionsaktivist.

Codruta Kövesi har varit en stridbar antikorruptionsåklagare. Hon var till och med så effektiv att hon fick sparken av Rumäniens president vilket genast väckte frågor om den fortsatta kampen mot den utbredda korruptionen i landet. Codruta Kovesi har hyllats för sitt effektiva arbete med att ställa höga politiker och tjänstemän till svars för korruptionsbrott.

Samma myndigheter har också försökt stoppa utnämningen till EU-myndighetens första chefsåklagare. Förmodligen oroade över vad den nya antikorruptionsmyndigheten kan göra mot just rumänska fifflare. 22 av EU:s länder röstade dock för henne.

Myndigheten baseras i Luxemburg och ska kontrollera att medlemsstater inte missbrukar EU-bidrag och arbetar för minskad korruption. Rumänien har halkat ned över Transparency Internationals lista och ligger nu på 61:a plats, bara Bulgarien och Ungern ligger sämre till.

Nu får de som jobbar inom EU se upp! 

Jan-Ove Malmgren

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7336414

https://sverigesradio.se/artikel/6996120

Bild: Daniel Mihailescu/AFP/Getty


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *