Södertälje-Godner (S) vill inte prata om invandringens kostnader: ”Kan bli en polarisering som inte är bra”

Kan bli en polarisering? I veckan var Godner med om att få bort Leif Östling från uppdraget som ordförande för Södertälje Science Park efter att han uttalat sig kritiskt om migrationspolitiken. Nu säger hon i en intervju i Expressen att hon har ”svårt” för kommuner som larmar om dålig ekonomi på grund av invandring. Godner hävdar att alla kommuner får en ”dipp” och att det beror på en vikande konjunktur, och att det sker oavsett mottagande av asylmigranter eller inte.

Godner är en av dessa socialdemokrater som inte har förstått att det inte längre fungerar att säga att de kriser vi upplever inte har med invandringen att göra. Faktum är krisen i svenska kommuner är på väg att rita om den politiska kartan. 

Oavsett vad Godner säger är det kristider. En fjärdedel av landets kommuner går minus, enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL). Efter flyktingkrisen fick många kommuner rätt till extra pengar. Nu är extrapengarna slut – medan behovet av den välfärd pengarna skulle användas till fortfarande finns kvar. fast sådant bryr sig inte socialdemokrater som Godner om. 

Men det är polariseringen hon oroar sig över. Problemet, oavsett Godner vill förstå det eller inte, är att vi har en ansvarslös invandring – där många människor aldrig blir medborgare, inte är eller vill vara delaktiga, inte kan rösta, inte har ett arbete. Ett parallellt samhälle som öppnat upp för en liknande polarisering vi ser i USA. 

Faktum är att det nu gått så långt att vi behöver gripas av panik. Och vi borde vara väldigt försiktiga med att låta politiker som Godner försöka sätta agendan och/eller styra. 

När Godner säger “i mitt Sverige hjälps vi åt” vet vi att vi har att göra med just en sådan politiker som ligger bakom Sveriges förfall. Hon tycker det är rent osmakligt att tala om volymer och vart vår gräns som land att hjälpa går. Och de som länder som stänger sina gränser gör enligt henne fel. 

Ofta utmålas SD partiet som skapar splittring eller är ett resultat av en tidigare polarisering? Så är det ju förstår inte. Det stora problemet i Sverige är inte SD utan politiker som Godner, och att övriga partier tycks ha ämnat walkover i helt centrala frågor som SD lyfter, exempelvis dem om nationalstaten och medborgarskapet. 

Godner med flera är väldigt aningslösa vad gäller invandrings- och integrationspolitiken. Det är dit sökljuset borde riktas i stället för att man ensidigt pekar på SD och försöker prata om annat som inte kan beskrivas på något annat sätt än som snömos. Eller försöker göra gällande att Sverige inte alls befinner sig i någon kris. 

Polariseringen är redan här, och här kommer den stanna så länge politiker som Godner är med och styr. 


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp