Tomas Brandberg (SD): Vad tycker de socialdemokraterna väljarna om LO-ordförandens närmande av Vänsterpartiet?

Av | november 5, 2019

I helgen skrevs politisk historia när LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson höll tal på en tillställning som arrangerades av Vänsterpartiet. Detta är ett helt uppenbart ett grepp för att bredda plattformen för angreppen mot Sverigedemokraterna.

Samtidigt mycket motsägelsefullt. Eftersom sakargumenten inte fungerar har LO i sitt smutskastande av Sverigedemokraterna ofta gjort ett stort nummer av partiets ”rötter”.

Jag tycker att man ska kunna ta den diskussionen. Det finns inslag i SD:s historia, i synnerhet från 90-talet, som helt enkelt ligger långt ifrån det som partiet är och står för idag. Jag har inga problem med att tillstå det.

Socialdemokraterna är inte heller fläckfria, det fanns en tid då deras ledande företrädare skulle gå i armkrok med i stort sett varje socialistisk diktator de kunde hitta (googla till exempel Ingvar Carlsson + Rober Mugabe, Ingvar Carlsson + Erich Honecker eller Olof Palme + Fidel Castro).

Men OK. Nu gällde det vänsterpartiets rötter, alltså det parti som under decennier var lojalt med Moskva, till och med under alliansen med Hitler 1939-41, och vars företrädare planerade att fängsla meningsmotståndare efter sitt maktövertagande. Under namnet Svenska Kommunistiska Partiet tog man emot pengar från Sovjetunionen och målet var självklart att Sverige skulle införa samma politiska system som då var allenarådande öster om järnridån.

Något mer aktuellt är vänsterns stöd på 70- och 80-talen för det kommunistiska Kina, DDR och i stort sett varenda vänsterdiktatur som fanns på den tiden. Förvisso talade Carl-Henrik Hermansson, vänsterledare på 70-talet, om en ”demokratisk socialism”, men vad det egentligen innebar fanns det delade meningar om. I sin bok ”Låt mig få städa klart” pekar den framlidne journalisten Kjell Albin Abrahamsson ut Hermansson som sovjettrogen stalinist.

Och även om Hermansson hade ett demokratiskt budskap så trillade polletten inte ner ordentligt hos alla. En ung man vid namn Lars Ohly var under 80-talet aktiv i ungdomsförbundet Kommunistisk Ungdom och producerade en katalog med uttalanden som i korthet gick ut på att enpartidiktatur inte bara var försvarbart, utan eftersträvansvärt. Ett par exempel:

”Vi får aldrig acceptera ett demokratibegrepp som står höjt över klasskampen.”

”Inskränkningar i demokratiska fri- och rättigheter kan användas i arbetarklassens intressen.”

Lars Ohly beklagade också berlinmurens fall 1989.

Var detta en perifer medlem utan betydande roll i partiets utveckling? Njae, han blev sedermera partiledare från 2004 till 2012 och fortsatte länge att kalla sig kommunist, trots att massmorden som begåtts i kommunismens namn då var mer än väl klarlagda. Även den nuvarande partiledaren Jonas Sjöstedt var på sin tid aktiv i Kommunistisk Ungdom.

Så om LO villsila mygg och svälja en fet kamel så passar Vänsterpartiet bra. Men jag undrar hur traditionella sossar reagerar på detta, de brukar inte gilla “kommunister”.

Förresten är det bra att Alliansen S+V tydliggörs, så att ingen får för sig att V inte skulle ingå i den vänsterliberala femklövern. Fint sällskap för Centern och Liberalerna, eller hur?

Tomas Brandberg (SD)


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *