GÄSTSKRIBENT. Herman Gill: Klimat och livsstilsaktiviterna har fått det perfekta vapnet

Vem vågar invända mot budskap som framförs av ett barn? Vem vågar säga att ett barns vilja att förändra världen är fel? Vem vågar dra täcket av ett barn för att säga att världen under täcket inte finns? Speciellt när barnet har Asbergers, autism och har ett politiskt korrekt budskap som inte får ifrågasättas. Svaret är enkelt i det här sammanhanget. Ingen! I alla fall om man inte önskar “hanging, drawing and quartering”. 

Ingen politiker vill bli uthängd som den ifrågasätter klimatreligionen. Ingen vill vara den som ifrågasätter eller kritiserar barnet som bär dess budskap. 

Det ska utnyttjas! 

Klimat och livsstilsaktiviterna har fått det perfekta vapnet. Greta Thunberg sexton år. En uppskrämd, medelmåttigt påläst, högpresterande tonåring vars vänsterideologiska budskap lyser igenom allt annat. För Gretas tal i FN visar att hon inte gjort sin hemläxa. Det är oxå ett tal som bidrar till ytterligare polarisering. Ett tal som inte innehåller annat än den vanliga socialistiska skräpmaten. 

Men hon är påhejad, regisserad och utnyttjad av vuxna människor. 

Det “goda hatet” får ett syskon, “det goda utnyttjandet”. 

För Greta är PR  i en enkelspårig debatt. På förhand utstakad. Där människor spänt vagnen före hästen. En debatt som egentligen aldrig varit en debatt, utan mest en monolog som inte lyckats dölja sin verkliga agenda; Politisk ideologi. En monolog driven av politisk profit, skrämselpropaganda och slutsatser utan konsensus. 

Politiker och miljörörelse såg en möjlighet att sko sig på en lättövertygad folkmassa och dra nytta av folks tyngda samveten. Klimat och livsstilspolitik skulle genomsyra allt och stå överst på agendan. Ingenting fick komma i vägen. De forskare som sa och tänkte annat eller åberopade ”försiktighetsprincip” skulle få navelsträngen avklippt. Klimat och livsstilsaktivisterna fick vind i seglen. Det behövdes ingen Einstein för att förstå att dessa zombies såg chansen att krypa fram från stenarna och gräva guld. Nu skulle klimatdiktaturen byggas.

Resultatet so far? En global “religion” som inte får ifrågasättas. Politisk symbolpolitik och beslut som för en normalbegåvad person ter sig sprungna ur ett hejdundrande cannabisrus. ”Vi måste alla ta ansvar”, dvs ni som inte tycker och lever som ”oss” måste genast omvändas, eller förintas – miljörörelsens tolkning av konsensus. Sjösättning av idéer som får regalsskeppet Vasas jungfrutur att ses som lyckad. I det här kölvattnet har det självklart drivits upp en hel del ilska och frustration.

Några tyckte det var en bra idé att ställa Greta Thunberg som frontfigur i det här getingboet. Hon skulle som barn, på barns vis berätta sagan om hur kapitalister och en ond vuxenvärld stulit hennes och alla andra barns barndom och nu drivit världen mot en massutrotning av bibliska proportioner. Här finns det en osmaklig problematik. Det som vuxna förstår, men som Greta förmodligen kan ha svårare att överblicka pga sina diagnoser, är de sociala konsekvenserna av att vara en offentlig person med ett politiskt budskap. 

Att vara en offentlig person pga av ett politiskt budskap är milsvid skillnad från att vara det pga en talang. Insatserna ökar och spelreglerna ändras. Greta är inte i en skolvärld eller på en arbetsplats där ”mobbare” eller meningsmotståndare kan flyttas och bli underkastade åtgärder. På den politiska skolgården är det helt andra regler. Äta eller bli äten. Där ska inte ett barn vara frontfigur. 

Men det verkar inte finnas någon vuxen som bromsar. 

Vårdslöshet i PR:ns namn. Thunbergs fanclub vill att vi ska se och behandla hennes budskap som en mogen vuxen kvinnas. En frälsare och profet som uppenbarar sanningen. En upplyst kvinna som har förstått och har god kunskap om hur saker och ting förhåller sig när det gäller politik, klimat och miljö. Men när budskapet möts med kritik, ifrågasättande och hårda ord. När en parallell agenda framträder och folk vill dra i bromsen, då är det läge att dra fram ”barnkortet”. 

Det blir problematiskt. För att inte säga osmakligt. 

Jag förnekar inte klimatförändringar. Sakfrågan är högst relevant. Men runt Greta simmar fula fiskar. Ideologiska poäng och framskjutna politiska positioner ligger i potten.

Herman Gill.

Jag läste en tråd där en politisk företrädare och påhejare svarade en annan person, “du är bara avundsjuk för att Greta är större på Twitter än Angela Merkel”. 

Den repliken tycker jag säger allt. För dem är detta ett krig. Ett krig där alla medel är tillåtna. Ett krig som ska vinnas till varje pris. Ett barn som både vapen och sköld. Utnyttja och i värsta fall offra ett henne. Men i detta krig så är det ju för den goda sakens skull. Och då är det okej….väl?

Herman Gill


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

7 tankar på “GÄSTSKRIBENT. Herman Gill: Klimat och livsstilsaktiviterna har fått det perfekta vapnet

 1. Pingback: Herman Gill: Klimat och livsstilsaktivisterna har fått det perfekta vapnet | ulsansblogg

 2. Peter Kostin

  Det är verkligen en sekt runt Greta. Gretas mamma Malena Ernmans skriver i sin bok “Scener ur hjärtat” att ” Greta tillhörde det lilla fåtal som kunde se våra koldioxider med blotta ögat.”. En ofärgad gas kunde Greta se. Hur djupt kan en mor sjunka, utnyttja sitt barn på det viset. Man tänker på de religiösa sekter där ledaren sägs tala till Gud personligen, i ensamhet. Det finns lite av Munchausen syndrome by proxy, Greta tvingas tala om saker som hon inte har en aning om bara för att hennes mamma och pappa får visa hut duktiga dom är når dom fostrat stackars Greta, Nej, Greta ska vara hemma och vara tillsammans med kompisar, spana in killar, sånt som andra unga flickor gör

  Svar
 3. Roger T

  Lika tramsigt som vanligt. Bara för att väldigt få politiker ifrågasätter Greta Thunbergs budskap, som ju bara är att upprepa det som en helt övervägande del av alla klimatforskare säger, så insinuerar du att de inte gör det av fri vilja utan att de på något sätt är styrda av någon sekt eller agerar i rädsla för att stöta sig med någon. Det är en väldigt låg och ohederlig debatteknik att ifrågasätta någons motiv. Jag utgår ju tex inte ifrån att du skriver det du gör på uppdrag av oljeindustrin eller av rädsla för Jimmie och hans anhängare. Debattera fakta istället för att komma med allehanda personangrepp på Greta och hennes mamma.

  Svar
  1. Herman Gill

   Jag vet inte riktigt vem du riktar svaret till Roger T? Mig som skribent eller till Peter?

   Svar
 4. Berra Fors

  Jag förnekar absolut inte klimatet men nån måtta på galenskaperna får det vara. Greta måste verkligen vara ett underbarn som kan se koldioxid. Snacka om bristande vetande. How dare you. How dare yuo. Löjeväckande.

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *