Sossarnas skattepolitiken kan bli en kvarnsten om Löfvens hals

| 6 november, 2019

Mats Knutson skriver idag om att Socialdemokraterna och Löfven själva skapat sig ett sänke som kan komma att sänka dem totalt, och det är deras skattepolitik. För där är väl dem som fortfarande kommer ihåg valkampanjen 2018 då Löfven gång på gång varnade väljarna för att rösta på de borgerliga partierna. För kom de till makten skulle de sänka skatten och förstöra välfärden. Men nu kommer Löfven inte att kunna använda det argumentet längre, inte i nästa valkampanj i varje fall. Inte sedan de själva avskaffat värnskatten, så nu har S lyckats med att vrida skattevapnet ur sina egna händer.

De har med det förstört sin egen retorik som sedan urminnes tider byggt på ett motsatsförhållande mellan sänkt skatt och välfärd. Där S-politiker trummat in budskapet att skattesänkningar för högavlönade underminerar välfärden. Men det kommer de inte att kunna göra vid valet 2022, då får de nog försöka skylla över den politiken på Centerpartiet och Liberalerna, för annars så förlorar de det sista av vad trovärdighet de har kvar. Mats Knutson skriver att visserligen är det ingen hemlighet att det är Liberalerna som pressat fram den slopade värnskatten, men Socialdemokraterna kommer inte att kunna smita undan ansvar och kritik för politiken då det är de som är regeringspartiet tillsammans med Miljöpartiet.

Kritik som inte har väntat på sig, inte minst inifrån partiet. Kompromissen som Knutson kallar den för har lett till att det gnisslar ordentligt i det socialdemokratiska partiet. Det handlar om missnöjda gräsrötter som inte förstår varför en S-ledd regering ska sänka skatten för dem för dem som tjänar mest. Men det är också S-riksdagspolitiker som har svårt att på hemmaplan förklara varför regeringen nu gör tvärtemot vad partiet sade i valrörelsen. Och inte blir det lättare när det är Vänsterpartiet som angriper deras skattepolitik och inte Moderaterna.

Men om sanningen ska fram så har socialdemokratiska regeringar sänkt skatterna förut. och de har steg för steg övergett den skattepolitik som partiet bedrev fram till 1990-talets slut. De första åren av 2000-talet så sänktes inkomstskatterna i flera steg för att som Göran Persson sa kompensation för egenavgifterna. Under samma period togs också arvs- och gåvoskatten bort. Men dessa skattesänkningar och borttagande, tillföll inte bara en liten grupp, utan de tillföll alla, både högavlönade som lågavlönade. Men det är inte så med värnskatten, som bara gynnar dem som har en lön över 58 583 kr/månad eller de som är över 65 år och har högre grundavdrag och betalar värnskatt på en årsinkomsten över 733 300 kr, eller 61 108 kr/månad. Det handlar inte om vanliga löntagare.

Så inte är det konstigt att där är kritik inifrån partiet. Och enligt Knutson finns inget parlamentarisk stöd för att höja skatterna, då det enda partiet i riksdagen idag som förespråkar kraftiga skattehöjningar är Vänsterpartiet. Men det Knutson missar här är att det hade funnits stöd för att ha kvar värnskatten. Om Socialdemokraterna velat kunde de sökt stöd av Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Då hade de partierna fått 212 mandat av 349, så att där inte funnits mandat för att ha kvar värnskatten är bara skitsnack. Men hade Löfven gjort så hade Löfvenregeringen fallit. Då hade med största sannolikhet både Centern och Liberalerna lämnat JÖK-avtalet och det vågar inte S eller Löfven.

För det hade inneburit ett omval och med sviktande opinionssiffror för S så hade det nog inneburit en borgerlig regering där hans största fiende vunnit ny mark. Istället så väljer Löfven att svälja förtreten och gå emot det han sade under valkampanjen, endast för att få sitta kvar vid makten och få sola sig bland utländska dignitärer på EU-mötena. Så denna skattesänkning kommer att svida för både Löfven och för Socialdemokraterna under denna mandatperioden. Inte för att Knutson skriver det men de kommer nog att se ytterligare sviktande opinionssiffror och det kommer de att dra med sig in i kommande valkampanj.

Så jag frågar mig om inte denna skattesänkningen kommer att sänka Socialdemokraterna långt under det resultat som de sade var ett bottennapp vid förra valet?
Vi får hoppas på att de förlorar det lilla förtroende de har kvar bland väljarna så de kanske lär sig att det inte går att svika sina väljare bara för maktens skull. Att de kanske lär sig ett makten inte är allt, för det är en sak Löfven borde lära sig.
Men sen om han någonsin kommer att lära sig det är en annan fråga?

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/skattepolitiken-kan-bli-en-kvarnsten-om-lofvens-hals

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “Sossarnas skattepolitiken kan bli en kvarnsten om Löfvens hals

  1. Ulf

    Det första en politiker skall lära sig är att ” Svenska skattebetalare skall alltid prioriteras först ”.Verkar som politiker har väldigt svårt att fatta det enkla förhållandet.Hur många gånger man än säger det så räcker tydligen inte intellektet till för att de skall begripa.

    Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *