Svensk politik blir alltmer obegriplig

Anders Borg. Foto: SVT

Anders Borg efterlyser nu av Socialdemokraterna att ta ett seriöst samtal med Moderaterna. Borg menar att eftersom de är två stora partierna, vilket är långt ifrån sanningen idag, som brukar bära samhällsansvaret i Sverige bör de göra gemensam sak av att ta tag i problemen och säkra upp en begränsad migration och förbättra integrationspolitiken. Kärnfrågan för ett land, fortsätter Borg, ska vara: Hur sköter vi det här landet bra? S och M är de som egentligen borde prata om detta. 

Visst, Moderaterna kan finna gemensam mark i flera viktiga frågor med Socialdemokraterna, men samtidigt är M mycket kritiska mot Stefan Löfven. Den politiska vänskap Borg efterlyser är därför knappast aktuell, men det beror helt på hur hårt hungern efter makt driver S. 

Socialdemokraterna har den senaste tiden gjort några trevande försök att närma sig V. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson höll förra veckan ett historiskt tal hos Vänsterpartiet. Där gick han till hårt angrepp mot “högerpopulistiska” partier. Vi tänker aldrig någonsin vika oss för fascismen, sade han. Han fortsatte med att säga att de insåg att de måste ha en tuffare opinionsbildning vänsterut, annars går den höger ut och då skulle det bli mer högerpolitik. Och det vill de definitivt inte ha. Nog var talet mer än lovligt märkligt, men kanske det har allt att göra med att man försöker blidka Vänsterpartiet inför nästa val. 

Vem vet hur Socialdemokraterna tänker. Deras tystnad kring alla bomberna och den allmänna samhälleliga oron kanske kan kopplas till det nybildade islamiska partiet Nyans. Den före detta centerpartisten, tillika partiledare Mikail Yüksel, för Nyans siktar in sig på att komma in i riksdagen vid nästa val. Med tanke på hur viktigt makten är för S, och inte minst att Nyans kommer tävla om S nya väljare, kanske S även kan tänka sig ett samarbete med Nyans. Vem vet vad som kan hända, S upphör aldrig att förvåna när det kommer till att trakta efter makt och hela härligheten. 

Vänsterpartiet kanske inte alls är intresserade av Socialdemokraterna, och kanske Thorwaldssons tal hos dem, handlade mer om att möjliggöra för V att locka socialdemokratiska väljare. V har egentligen inget intresse av att odla någon politisk vänskap med S. faktum är att V vore korkade om inte även de satsade på att sno åt sig sossarnas väljare. 

En sak är säker i alla fall. JÖK är en regeringsbildning som börjar ta ut sitt pris. Det blir allt svårare för JÖK och Löfven att låtsas om som om de tillsammans är ansvarstagande, men framför allt överens. Faktum är att JÖK är en fullständigt ohållbar politisk kompromiss som gör mer skada än nytta. Att bedriva politik under de här premisserna är som ett långsamt självmord. 

Om Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lägger den politiska prestigen åt sidan, liksom rädslan för att rasistkortet dras, och får egen majoritet kommer Socialdemokraternas tid definitivt ebba ut. Den politiska kartan kommer ritas om och SD kommer slippa ur den politiska isoleringen. 

Svt


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •