Jenny Sonesson: SÖTA VALPAR KAN SPRIDA RABIES

| 8 november, 2019

Utmärkt att SvT (Dokument inifrån) uppmärksammar problemet med smuggelhundar. Jag skrev om denna växande illegala handel förra året. Systematisk hundsmugglingsverksamhet göder djurplågeri. Eftersom det är profiten som styr avlas det även på hundar med hälsoproblem. Tikar kan tvingas föda kull på kull på kull i valpfabriker tills de blir utslitna. Ungarna separera för tidigt från sin mamma och får utstå lång transport till Sverige där de riskerar att bli uttorkade och undernärda inträngda i små burar. Givetvis kostar man inte på valparna avmaskning, vaccinationer eller veterinärundersökningar.

Men att få stopp på hundsmugglingen handlar inte bara om att motverka djurplågeri utan även att hindra smittspridning. De olagligt införda hundarna kan bära på olika typer av parasiter och sjukdomar. Allvarligast är rabiesvirus. Rabies är dödligt utan behandling och kan drabba alla däggdjur. Sjukdomen smittar främst via bett, då infekterade djur ofta blir aggressiva. Men smittämnet kan finnas i saliven redan innan djuret visar sjukdomssymtom.

“Enligt Tullverket är det bara en tidsfråga innan en människa blir rabiessmittad av en insmugglad hund. Det här är ännu ett larm om att tullen behöver mer resurser. /…/ Tullen måste få mer pengar och straffen skärpas. För narkotika finns brottsrubriceringen “synnerligen grov smuggling” som ger hårdare påföljd. Den rubriceringen borde även finnas att ta till när det gäller hundsmuggling. Men det mest effektiva sättet att stoppa den olagliga handeln är att hundlängtande människor tar sitt ansvar och slutar att köpa insmugglade valpar och istället vänder sig till seriösa hunduppfödare.”

Ställ därför kritiska frågor till vänner och bekanta som planerar att köpa valp.

Jenny Sonesson, på Facebook

Läs hennes ledarkrönika i GP från 2018 här…


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •