Män av utländsk härkomst som våldtar, har blivit något av ”våra killar”. De är samhällets gullgossar. De är offren. De är de utsatta. De förstår inte.

Ni är fyra män som knuffar in en liten flicka på en offentlig toalett och våldtar henne i tur och ordning. En av er filmar dessutom våldtäkterna.

Aftonbladet

Mina känslor och tankar rusar i kroppen. En tanke som fastnar och som driver mig att skriva om det allra svåraste är: Det här borde vara upplagt för fällande domar men nu har det här inträffat i Sverige, och i Sverige kan man inte vara riktigt säker på att det blir så. 

Det unika med gruppvåldtäkter är det är ett relativt nytt fenomen i Sverige och att många av gärningsmännen är av utländsk härkomst. Om det vill man helst inte prata om. Det är att stigmatisera en grupp som man bestämt är de egentliga offren. Om den diskussionen ändå tas, ja då handlar den oftast om på vilket sätt gärningsmännen är offer eller om att den som tar upp relationen mellan gruppvåldtäkt och härkomst är rasist, eller om att alla män våldtar. Vi ska krama ihjäl kriminaliteten. Bokstavligen.

Män av utländsk härkomst som våldtar, har blivit något av ”våra killar”. De är samhällets gullgossar. De är offren. De är de utsatta. De förstår inte. Varför ska just de som redan är så utsatta, utsättas igen. Medkänslan med de brottsoffren är därför mycket liten. Det förklarar också varför nyheten om Er som nu åtalats för att ha gruppvåldtagit en flicka på en offentlig toalett är så knapphändig. 

I Sverige kränker man offren, även då det handlat om barn, genom att låta förståelsen och sympatierna gå till dem som våldtar. Det är att betjäna ondskan, men framför allt har det suddat ut gränsen mellan våldtäktsoffer och våldtäktsmän. 

Vi är många som är upprörda över den senaste utvecklingen vad gäller sexuella övergrepp, i synnerhet gruppvåldtäkter. Nu får vi inget veta om vilka ni är, men jag lutar mig mot tillgänglig statistik och drar slutsatsen att ni med stor sannolikhet är av utländsk härkomst. 

Att det i sexualbrott som våldtäkter finns en överrepresentation av gärningsmän med utländsk bakgrund råder det nämligen inte längre några tvivel om. Att vi behöver säga det högt är också sant. Det finns en hederskulturell uppfattning om flickor och kvinnor som Sverige inte haft att göra med tidigare. Om det förklarar en del av den höga överrepresentationen av utlandsfödda förövare kan jag inte resonera kring eftersom få vågar prata om relationen mellan kulturell kontext och våldtäkt. Jag vill dock framhålla av alla med utländska härkomst, är ni som våldtar en minoritet men eftersom media och politiker vill sopa det här undan mattan, dras ofta alla med utländsk härkomst över en och samma kam. 

https://uvell.se/2018/08/22/valdtakterna-och-invandringen/

Primitiva tankar och åsikter slängs ofta fram och tillbaka när det kommer till våldtäkt, i synnerhet en gruppvåldtäkt av ett barn. Jag ska försöka att undvika det eftersom det leder oss bort från allvaret i det som hänt. Men det är svårt, det ska jag tillstå. Mitt hjärta blöder och mina tårar rinner bokstavligen teman jag skriver det här. 

Jag vet att min text av vissa kommer tolkas som att jag vill kidnappa debatten om gruppvåldtäkter för att jag vill göra om den till att handla om migrationspolitik. Till dem som läser min text så, vill jag bara säga att ni har fel. Jag skriver bara om det vi redan vet – utlandsfödda män dominerar fullständigt i våldtäktsstatistiken, i gruppvåldtäktsstatistiken finns nästan inga svenska män. Givetvis våldtar även svenska män men utländska män är kraftigt överrepresenterade. Fakta. Framför allt överfallsvåldtäkter, där 8 av 10 är utlandsfödda och häften har varit här ett år eller mindre.

Oviljan att se att fenomen som gruppvåldtäkter har ökat (inte för att fler anmäler, inte för att lagstiftningen utökats eller andra hittepåförklaringar) påminner om oviljan förr att prata om hedersvåld (som påstods vara som vilket våld mot kvinnor som helst).

Rebecca Weidmo Uvell har rätt när hon skriver: Rösta bort “rör inte min brottsling”-gänget från Rosenbad annars kommer våldtäkterna fortsätta att öka.


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *