Nya avslöjanden om islamist-rektorn Abdel Nasser el Nadi och hans försäljning av Vetenskapsskolan.

| 8 november, 2019

Jag skrev i går om islamist-rektorn Abdel Nasser el Nadi och att han fört ut massor med pengar till konto i Saudiarabien och Malta. Nu idag så fortsätter avslöjandena med att när el Nadi sålde Vetenskapsskolan i Göteborg förband sig den nya ägaren att betala 250 000 kronor varje månad till hans bolag Kunskapsmakten AB.
I köpeavtalet som är daterat den 29 maj, alltmedan el Nadi fortfarande satt i förvar hos Migrationsverket så skrevs köpehandlingarna där den nya ägaren av skolan förbinder sig att varje månad betala 250 000 kronor till Abdel Nasser el Nadis bolag Kunskapsmakten AB. Avtalet innebär alltså att 500 kronor från den elevpeng som skattebetalarna ger för varje elev på skolan kommer betalas ut till bolaget fram till den 1 januari 2028.

Detta betyder också att att den nya ägaren finansierar köpet med skolans framtida vinster, som kommer från skolpengen. Det framgår också av avtalet att om utbetalningar uteblir kan el Nadis bolag ta tillbaka skolan igen. Göteborgs Posten har tidigare rapporterat om att den totala köpeskillingen för aktierna är 25 miljoner kronor. I en intervju med som Skolinspektionens utredare gör med ledningen för Vetenskapsskolan som nu bytt namn till Safirskolan, berättar den nya skolchefen Sven-Erik Berg vad överenskommelsen innebär för skolan.
Han säger: “Det innebär att 500 kronor av elevpengarna per elev kommer gå till betalningen till den tidigare ägaren, sammanlagt 175 000 kronor per månad får han efter skatt.”

Det framkommer också nu enligt Bolagsverkets handlingar att Kunskapsmakten AB den 13 september håller en extra bolagsstämma där Abdel Nasser el Nadi formellt lämnar styrelsen. I hans ställe tar då istället två nära anhöriga till honom över styrelsen. Enligt protokollet hos Bolagsverket äger också en av dessa två nära anhöriga nu aktierna i Kunskapsmakten AB. Denna person utreds för misstanke om brott mot aktiebolagslagen som jag skrev om igår. Enligt utredningen så rör det sig misstankar om att den anhörige ska ha agerat målvakt i el Nadis bolag.
I flera intervjuer har den anhörige nekat till att ha några kontakter med el Nadi längre.

På frågan om den närstående kan bekräfta att denne äger bolaget är denne kortfattad, men säger: “Ja. Men jag kan inte svara på dina frågor nu.”
Den närstående uppger att inga pengar kommer gå till el Nadi, men att den nya ägaren redan missat två månadsinbetalningar. Missas inbetalningarna ytterligare två månader kan bolaget, enligt avtalet, återta skolan. Vad gäller anklagelserna om brott mot aktiebolagslagen har den närstående hänvisat till sin advokat Hans Gaestadius som uppgett att den närstående förnekar brott och att han är av uppfattningen att förundersökningen inom kort kommer läggas ner.

Det är inte bara skolan som bytt namn detta året, nu har även Kunskapsmakten AB bytt namn till West Business AB och de har även bytt syfte: från att ägna sig åt skolverksamhet till att förvalta värdepapper.
Den nya ägaren till skolan avböjer att kommentera köpavtalet i nuläget och ber att få återkomma senare.

Jag frågar mig dock om vad det är för skumraskaffärer det hela handlar om, för att skolans försäljning är en legitim affär det betvivlar jag mycket på. Det liksom att Kunskapsmakten AB:s eller West Business AB:s styrelse av två personer inte har kontakt med el Nadi. Speciellt som den manliga styrelseledamoten heter Talal el-Nadi enligt Merinfo. Och att han för övrigt har samma adress som den kvinnliga styrelseledamoten Mervatte Daabas.

https://www.expressen.se/gt/islamist-rektorns-bolag-far-miljonutbetalningar-fran-skola/

  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •