Östersunds kommun ville spara in på pepparkakor vid barnens Luciafirande på förskolorna. Fick backa efter folkstorm.

| 8 november, 2019

Kommun efter kommun behöver spara pengar för att få ekonomin att gå ihop och kommunerna gör olika prioriteringar när de ska spara. Östersund behöver också spara pengar inom kommunen som P4 Jämtland rapporterar om. Men deras sparval kommer nog att väcka viss förundran och ilska. För när barn- och utbildningsförvaltningen som väntas gå 11 miljoner back i år ska spara så kommer beskedet att de ska spara in på pepparkakorna till Luciafirandet på förskolorna i år.

Jo, ni läste rätt, nämnden har beslutat införa köpstopp för skolor och förskolor i kommunen och då får det inte köpas in ens pepparkakor till Lucia.
Man frågar sig verkligen om det hjälper till, eller det bara är småaktighet från barn- och utbildningsnämnden?
En av dem som nu opponerar sig nu är Johanna Sjösund som säger: ”Det är en av många besparingar på just barnen. Det tycker jag är tråkigt, barnen är ju det viktigaste vi har.”
Och inte tror jag där är någon som inte håller med i det hon säger, barnen är det viktigaste vi har.

När då P4 Jämtland frågar verksamhetschefen för förskolorna i Östersund Elisabet Uitto om hur mycket man sparar in på köpstoppet så vet hon inte det. Hon menar att det är principen om att vi inte får köpa in något som är det viktiga i detta.
Så då är det alltså enligt Uitto princippolitiken som är viktigare än den verkliga besparingen?
Man frågar sig då om det verkligen blir en besparing eller det bara blir tomt prat?
För visst behöver säkert både skolan och förskolan spara pengar, men där är säkerligen andra saker som går att spara på än pepparkakor till Luciafirandet både i Östersund och i andra kommuner.

Uppdatering: Östersunds kommun har nu backat i ärendet och barnen får sina pepparkakor till Lucia enligt Aftonbladet. Detta eftersom kommunfullmäktige skjutet till ett engångsbelopp som hjälp att täcka förvaltningens underskott.
Elisabet Uitto säger i ett ett pressmeddelande: ”Tack vare pengarna från kommunfullmäktige kan vi nu backa på beslutet att inte få köpa in pepparkakor till lucia och samtidigt fokusera på de större besparingarna.”
Detta är även något som gläder Johanna Sjösund som säger: “Jag hoppas att det stämmer. Roligt för barnen.”
Så nu får Östersundsborna bara hoppas på att kommunfullmäktige och Barn- och utbildningsförvaltningen inte hittar fler hål utan att barnen på förskolorna där kan få fira Lucia med både lussebullar och pepparkakor.

https://nyheteridag.se/ostersund-maste-spara-drar-in-pa-barnens-pepparkakor/
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=7337921

Länk till uppdateringen: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/QoXWAV/efter-kritiken–nu-far-barnen-pepparkakor?fbclid=IwAR14LgxnYkygrnPd44fZG8ymGzakBhHDjAHtx8ApSdrttOjegUpE5AlCZvA

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “Östersunds kommun ville spara in på pepparkakor vid barnens Luciafirande på förskolorna. Fick backa efter folkstorm.

  1. Ulf

    Det gäller tydligen att fokusera på de stora kommunala kostnaderna även här.Vilka fullständiga korkskallar ??? Hur kan man ens ta upp såna här förslag .De ansvariga måste ju ha gjort en neddragning / besparing i antalet hjärnceller .

Kommentarer är stängda.