Nya avslöjanden om Safirskolan tidigare Vetenskapsskolan av Stiftelsen Doku och Expressen

| 10 november, 2019

Nya avslöjanden kommer nu var dag om islamist-rektorn och Vetenskapsskolan. Stiftelsen Doku kunde i juni tillsammans med Expressen avslöja att minst fyra återvändande IS-sympatisörer fått anställning på skolan efter deras återkomst från Syrien. Så sent som i september var fortfarande tre av dessa kvar på skolans personallista som skolan sänt in till Skolinspektionen i samband med myndighetens utredning av skolan.

Det är alltså minst fyra så kallade återvändare som arbetat på skolan. Men inte nog med det, granskningen visar att ytterligare sju anställda på skolan kan knytas till den våldsbejakande extremistiska miljön som SÄPO håller ett vakande öga över.
Detta till trots så kommenterar Vetenskapsskolans skolchef Sven-Erik Berg detta med att: ”Vi har en väldigt tydlig ”värdegrund”.”
Man frågar sig dock vad detta är för en ”värdegrund”?

Är denna ”värdegrund” densamma som övriga samhället har, den som regeringen har, eller är det en annan ”värdegrund”?
För med tanke på att en av de anställda är en 60-årig kvinna vars son Kamal Badri reste ner till Syrien och stred för islamistgruppen Kataeb al-Mujahereen, en grupp som senare blev en del av IS. När sedan dottern gifte sig med en känd IS-terrorist och anslöt sig till IS i juli 2015 så följde den 60-åriga kvinnan med ner till IS-kontrollerat område i Syrien och levde där med familjen.

När sen kvinnan återkom till Sverige så har kvinnan inte bara blivit avlönad av Vetenskapsskolan utan även arbetat en tid som barnskötare på en kommunal förskola i Göteborg. Idag är hon upptagen på Safirskolans (den omdöpta Vetenskapsskolan)s personallista.
Man ställer sig verkligen frågande till vilken kontroll myndigheterna har på dem som kommit eller tillbaka från Syrien och Irak?
För vad är det som säger att inte dessa är potentiella terrorister?

Även om Vetenskapsskolan bytt namn till Safirskolan och att det är en ny ledning på skolan idag, samt att den tidigare ägaren Abdel Nasser el Nadi, som själv klassats av regeringen som en risk mot rikets säkerhet inte är kvar som ledare för skolan så har de problem med sin rekrytering av personal, där är fortfarande återvända IS-anhängare på skolan. Det var så sent som den den 17 september då ledningen på skolan lämnade över en personallista till Skolinspektionen där det visar sig att de fyra namnen är kvar på personallistan, två av dessa är uppsatta med titeln lärare.

När då Safirskolan (Vetenskapsskolan) besöktes i mitten av september av Skolinspektionen så frågas den nya ledningen ut av dem om de uppgifter som avslöjats av Doku och Expressen.
När Skolinspektionen frågar om vilka åtgärder skolan vidtagit sedan uppgifterna om personernas kopplingar till IS blev kända för dem så säger rektorn Aysenur Dogan: “De som inte är dömda får jobba.”
Skolchefen Sven-Erik Berg säger i samma utfrågning: “Vi har haft en gedigen genomgång vid anställningen, vi kan ju inte utesluta folk.”

Man ställer sig verkligen frågande till vilken “värdegrund” som både skolchefen och rektorn har när de menar att där måste vara en dom mot IS-anhängarna för att de inte ska få anställas?
Man tycker att det borde räcka med att de just har varit eller är IS-anhängare för att de skulle uteslutas från en sådan anställning.
När man sen ser att en av dessa är en 34-årig kvinna som åkte ner med sina barn till Syrien 2013 för att bo i ett av terroristgruppen Jaysh al-Muhajireen wal-Ansars kvinnohus. Den 34-åriga kvinnan anställdes av Vetenskapsskolan efter hemkomsten till Sverige.

När familjen var i Syrien så försörjdes de av terrorgruppen, som kort senare skulle uppgå i IS. I den gruppen där dessutom kvinnans dåvarande make Hassan Al-Mandlawi var ett av gruppens befäl. Hennes dåvarande make som sen dömdes till livstids fängelse för terrorbrott begångna i Syrien efter att filmer hittats där han var med då två män fick halsen avskurna samma år som familjen var där.
Jag frågar mig om vilken annan skola skulle anställa en sådan kvinna att undervisa eller vara bland barn?

När då den biträdande rektorn Aysenur Dogan får frågor från Skolinspektionen om denna kvinna så svarar hon: “Hon är en trevlig och ambitiös person. Vi har inte fått någon signal som föranleder ett samtal. Sådant här är känsligt. Vi som arbetsgivare kan också göra oss skyldig till lagbrott om vi agerar utan signal.”
Skolchefen lägger till: “Det har inte kommit signaler om att den 34-åriga kvinnan ”har varit nere och härjat”, om det skulle vara på det viset så är det klart att man tar tag i det.”
Efter Skolinspektionen varit på skolan så ska den 34-åriga kvinnan som hade en administrativ tjänst själv slutat sin anställning.

Men vad man frågar sig när man läser om dessa avslöjanden är vad de svenska myndigheterna gör för något när det gäller att stoppa att en sådan skola som Safirskolan eller son den hette innan Vetenskapsskolan att få verka i landet?
För betänk att skolan sedan sitt öppnande 2009 har fått 275 miljoner kronor från skattebetalarna genom skolpengen.
Man ställer sig frågande till hur mycket av dessa pengar har försvunnit till IS?

Jag skriver inte att några pengar gått till terror-sekten men man frågar sig det dock med tanke på att skolans grundare och tidigare ägare Abdel Nasser el Nadi har blivit klassad av SÄPO och även av regeringen som en säkerhetsfara mot Sverige, mot rikets säkerhet?
Jag vill inte verka alarmistisk men med tanke på att IS inte är dött och knappt ens är besegrat överallt i världen. Och med tanke på att där är många som återvänt till Sverige som inte är dömda och som myndigheterna knappt kanske bara vet om så borde inte en sådan skola få ta emot skattestöd och inte heller få verka i landet.
Enligt mig är skolan ett säkerhetshot och borde stängas omedelbart.

https://www.expressen.se/gt/is-atervandare-undervisar-barn-pa-vetenskapsskolan/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •