Ann Heberlein: DET ÄR SYND OM MÅNGA – MEN ALLA BLIR INTE KRIMINELLA

| 15 november, 2019


“Igår medverkade jag i Opinion Live från Malmö. Diskussionen handlade om ungdomskriminalitet och vad vi kan göra för att stoppa rekryteringen av barn och unga till gängkriminalitet. Bredvid mig stod en man som heter Mourtada. Han är, enligt egen utsago, exkriminell. Exakt vad han gjort och om han är fälld och straffad framgick inte.

Mourtada berättade om en trasig barndom. Hans invandrade föräldrar var båda arbetslösa, hans mamma led av psykisk ohälsa, föräldrarna bråkade. Mourtada tog sin tillflykt till ett källarförråd där han sov med sina gymnastikskor som huvudkudde.

Det är en beklämmande historia och tragiska erfarenheter – men det är faktiskt ingen ursäkt för att bli kriminell. Möjligen är det en förklaring. Vi vet att barn i utsatta miljöer löper högre risk än andra att hamna i kriminalitet. Vi vet också att alla som växer upp i dysfunktionella hem och i utanförskap inte blir kriminella.
Varje individ har ett val. Också en tolvåring är kapabel att välja. Varför väljer vissa fel? Jag vet inte – men jag tror inte att fritidsledare som tutar ungarna fulla med att det är synd om dem, att Sverige präglas av “strukturell rasism” och att alla är någon annans fel är sunt Jag vill påstå att det är djupt osunt.

Hur kan vi låta människor med den sortens värderingar möta unga utsätta människor? De behöver inte primärt få höra att det “är synd om dem”. De behöver få hör att i Sverige kan alla lyckas om man anstränger sig: Grundskolan och gymnasiet är gratis och det finns goda möjligheter att låna pengar för att studera på universitetet..

Berätta det för barn som växer upp i fattiga familjer istället för att ömka dem. Och om deras föräldrar inte klarar av att ta hand om dem – ta ifrån föräldrarna vårdnaden.”

Ann Heberlein, på Facebook


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •