Nyamko Subani och tystnaden

| 15 november, 2019

Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni.

Subani har inte tillräckligt stöd som partiledare inom L. Den interna konflikt hon borde ha tagit tag i samma ögonblick hon blev ny partiledare seglar nu upp med full kraft. De som än så länge är i majoritet inom partiet vill att Sabuni ska hedra samarbetet med S.

Det är ett dilemma: De aktiva liberalerna är ganska förtjusta i samarbetet med Socialdemokraterna, medan väljarna och de potentiella väljarna vill ha en borgerlig statsminister.

I grunden handlar det om vad L vill vara för ett slags parti. Så länge man inte antingen slår fast att man är ett parti som hör hemma på vänstersidan, eller går ur samarbetet och säger att ”vi är ett borgerligt parti”, kommer L fortsätta sjunka som en sten i opinionsundersökningarna.

Det handlar också om att våga. Nyamko Sabuni måste sluta att vara så rädd för den interna kritiken i integrations- och migrationsfrågorna. Det enda sättet att tysta intern kritik är att få partiet att lyfta i opinionen. Sabuni var på god väg att göra det när hon valdes in som partiledare men hon lät sig tystas. Faktum är att det inte kommer att gå bra för Sabuni och L förrän hon vågar ta tag i den interna striden och återigen blir den där kontroversiella politikern hon kan vara.

Om man ska bygga upp tillit hos någon väljargrupp måste utvärderingen av januariöverenskommelsen ske ganska snabbt. Det kommer att ta ett till två år att övertyga väljare om att man kan lita på Liberalerna, till exempel att en röst på Liberalerna är en röst på en borgerlig statsminister, säger Sven Dahl chef på Liberala Nyhetsbyrån, i Ledarsnack.

Expressen


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: