Nyamko Sabuni: Utsatta områden ett minne blott 2030…

| 16 november, 2019

Inför Liberalernas landsmöte som de håller denna helgen i Västerås så går de hårt fram. I en debattartikel idag så skriver Nyamko Sabuni att deras mål är att de utsatta områdena ska vara borta till 2030.
Jo, jag tror nästan att det målet kommer att slå in. För i den takten som Sverige degraderar så kommer hela landet att vara ett utsatt område. Men det var inte det som Sabuni menade i sin debattartikel, hon menar att till år 2030 ska makten tagits tillbaka från extremisterna och de kriminella.

Men hur menar hon med det, hur menar hon att det ska ske när hon och Liberalerna stöder en regering som inte har orkar med att göra något åt det?
När hon pratar om att det krävs politisk handlingskraft för att ändra på utvecklingen. Ja, det krävs politisk handlingskraft.
Men varför söker då Liberalerna detta stöd vänsterut på den politiska skalan när det har visat sig gång på gång att de varit oförmögna att komma till skott?
I Liberalernas vision ”möjligheternas land” ska det inte efter 2030 ska bero på vilken statsdel du bor i eller vem du är för att du ska kunna känna dig säker.

Men för att det ska hända, för att detta ska uppnås menar nu Sabuni att det är dags att tala klarspråk om hur djupt utanförskapet sjunkit de sista 20 åren.
Men då återkommer jag till huvudpunkten, hur tror hon det ska ske när de inom Liberalerna sitter som stöd till en regering vars partier knappt vill erkänna att det finns utanförsområden?
Sabuni fortsätter sen att skriva att under Folkpartisten Mauricio Rojas ledning togs det fram en ”utanförskaps karta” 2004, som visade omfattningen av utanförskapet då.

Den bild som då framkom var alarmerande och borde manat till omedelbara handlingar.
Men vad hände?
Utanförskapet bara växte och inget gjordes. Hon berättar att hon några år senare beställde en ny rapport, om radikaliseringen i de utsatta områdena. Det var ”Rosengårdsrapporten” som kom 2009. Den visade då hur extremister kontrollerade och begränsade människors frihet i de utsatta områdena.
Och nu frågar jag än en gång, vad har hänt sedan 2009 i dessa områden?

Härnäst skriver Sabuni dagens sanning då hon medger att utvecklingen i dessa områdena bara blivit sämre. Att det numera har utvecklats till en djupgående kris i dessa områden. Hon fortsätter med att Sverige ska vara en rättsstat men att den inte är det längre för alla. Tvärt om, för nu bor nära var 20:e innevånare i ett område präglat av utanförskap. I områden som polisen klassar som utsatta eller särskilt utsatta områden. Över en halv miljon innevånare bor i områden där rättsstaten trycks tillbaka.

Men vad gör då det Liberalerna åt detta?
Jag menar att de inte gör något alls åt detta så länge de stöder en regering som inte har någon handlingsplan. Sabuni skriver även att samhället måste ta tillbaka kontrollen i de områdena där kriminella gäng idag sprider våld och rädsla.
Men då frågar jag mig än en gång varför hon stöttar en regering som ör och har varit oförmögen att komma med några förslag på lösningar i denna fråga?
För hon har rätt i att alla i Sverige, oavsett var man bor, ska ha tillgång till trygga levnadsvillkor, bra skolor och möjlighet att kunna försörja dig själv.

Och det kan man inte annat än hålla med om.
Men än en gång kommer man då fram till samma fråga, varför stöder hon och partiet en statsledning som inte gör något?
Inte ens när den minister som har ansvaret för rättssäkerheten ställs till ansvar så vill de ställa sig bakom denna ansvarshemställan.
Så jag frågar om hon verkligen vill få ändring på det hela eller det bara är tomt snack?
För även om hon skriver en massa saker som att det krävs breda åtgärder så vill hon inte bryta JÖK-avtalet och Löfvens knä.

Även om hon talar om fler poliser och skärpt lagstiftning så bågar hon inte ta steget och lämna överenskommelsen
med Socialdemokraterna.
Jag frågar mig om det beror på rädsla för Sverigedemokraterna eller det beror på dumhet som kommer från denna rädsla?
Även om Sabuni och Liberalerna vill göra utanförområdena trygga och säkra så kommer de inte att lyckas med detta om de stannar kvar i JÖK:en. För så länge de sitter kvar i Löfvens knä så kommer inget att hända, inget mer än att utveckling kommer att ytterligare försämras.

https://www.aftonbladet.se/a/aweVyE

1 En tanke på “Nyamko Sabuni: Utsatta områden ett minne blott 2030…

  1. Archimedes

    Sabuni har inte för avsikt att att göra någonting konkret för att avskaffa utanförskapsområdena. Hennes tal var lamt och intetsägande. L sitter, som du säger, i knät på Löfven och tillsammans med de mest invandringsvänliga partierna i riksdagen. Hon nämner inte med ett ord om det negativa sällskapet.

    Sabuni som konstruktiv visionär är definitivt inte trovärdig och allt är bara tomma betydelselösa ord.
    I själva verket kommer utvecklingen att snabbt gå mot en ytterligare uppluckring av rättsstaten.
    Personligen tror jag inte Sabuni kommer att sitta länge som partiledare. Hon är tam och själlös, utan karisma. Dessutom har hon gjort misstaget att totalt bytt åsikter från det lite mer trovärdiga uppfattningarna hon hade innan hon valdes till partiledare.

Kommentarer är stängda.