2888: Från rop till viskning

| 17 november, 2019

Revideringar kan behöva en generation och då bli till en viskning. Den tidigare danske utrikesministern och ledaren för danska Venstre, Uffe Elleman-Jensen, hade en bestämd uppfattning om Vilks redan 2010, något som han bekräftade 2015. Yttrandefriheten kommer lite i kläm men det hade han redan ställt in sig på i samband med den danska karikatyrstriden 2006. (Berlingske)

Tiden går och så är det dags för sonen att axla ordförandeskapet i Venstre (som alltså är ett danskt mittenparti). I Weekendavisen (artikeln är tyvärr låst men citeras nedan) konfronteras Jakob Elleman-Jensen med fadersn uttalande. Hur ser han på det?

Weekendavisen: Vi foreholder Jakob Ellemann-Jensen et citat, hvor Uffe Ellemann-Jensen til Berlingske taler om den svenske kunstner Lars Vilks, der blev truet på livet for satire om islam og profeten Muhammed: »Det er jo ikke terror. Der løber altså en gal svensker rundt. Undskyld, jeg siger det. Lars Vilks har jo tigget og bedt om at blive angrebet. Jeg har ikke ondt af den svensker, der har gjort alt, hvad han kunne, for at provokere. Ham har jeg ikke for fem flade øre sympati for,« sagde Uffe Ellemann i 2015.

Jakob Ellemann-Jensen tygger på citatet.

»Der er ikke nogen andre end dem, der tager ud og kæmper for Islamisk Stat, der selv er ude om, at de bliver skudt efter,« siger han så.

– Så der tog han fejl?

»Ja, det gjorde han,« lyder det, men så lavmælt, at vi må bede ham gentage svaret for at være sikre på, at det er kommet med på vores optagelse af interviewet. Så han siger det igen, en anelse højere:

»Ja, det gjorde han.«


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *