Explosion i radhus på Gustavslund i Helsingborg, två gärningsmän söks

| 18 november, 2019

Vid halv ett-tiden under natten till måndagen så utsattes ett radhus på Gustavslund i Helsingborg för ett bombattentat. Enligt polisen ska det vara två personer som ska ha kastat något slags explosivt föremål genom ett fönster i huset. Det ska dock inte uppstått någon brand i radhuset enligt räddningstjänsten och vid halv två-tiden kunde SOS Alarm meddela att ingen behövt ambulanstransport.
När polisen anlände så spärrades området kring adressen av och när ambulansen drogs tillbaka så meddelades det också att det funnits två personer i radhuset vid explosionen men att de klarar sig utan fysiska skador.

Enligt räddningstjänstens inre befäl Lars Rundh så var det något som slängts in genom ett fönster och som exploderat inne i bostaden. Han säger också att explosionen orsakat materiella skador inne i bostaden.
Vid två-tiden säger vakthavande polisbefäl Magnus Lefèvre: “Vi inväntar nu bombskyddet och tekniker.”
Till en början utreddes händelsen som försök till mord, men under natten ändrades brottsrubriceringen till försök till grov misshandel och grov skadegörelse. Att brottsrubriceringen ändrades och gjordes mildare var för att personerna i bostaden inte var utsatta för den sortens fara enligt förundersökningsledare Joel Almerz vid polisen i Helsingborg.

Men jag ställer mig frågande till denna brottsrubricering, är det verkligen rätt väg att gå för att avskräcka kriminella att göra liknande saker?
Med tanke på att Damberg i går sade i en SvD-intervju att han trodde sig veta att gängkriminaliteten skulle minska denna mandatperiod så är väl att förringa denna händelse att skriva ner brottsrubriceringen, det är väl ändå att mena att om ingen skadas så är det inte ett mordförsök?
Vad jag tror så är inte den lokala polisen i Helsingborg och Damberg på samma spelplan, och är de inte det så kommer inte det han så gott som lovade att hända.

Det med att gängkriminaliteten skulle minska. Men för den delen så var där väl inte så många som trodde på det heller.
Man frågar sig om Damberg själv tror på det eller det bara var ett önsketänkande från hans sida?
Men även om man bortser från hans uttalande så vad säger en sådan brottsnedskrivning för allmänhetens kännande av trygghet och säkerhet?
Kommer inte det ge de känslorna ytterligare en knäck hos allmänheten så att de inte längre kommer att tro vi har något sådant?

https://www.hd.se/2019-11-18/larm-om-radhusbrand-i-helsingborg?utm_source=fb&utm_term=9810a6d8-5a29-42cc-a382-98ab3050fe1b&utm_medium=list-bottom&utm_campaign=ushares&fbclid=IwAR24VyFz1TlOUKDSo3_GmLrswmzCHaiwj-TkSo9DQ6-ih0Mb8wOSpsXKHKg

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •