Det är inte synd om Löfven

| 19 november, 2019

Stefan Löfven svarar på kritiken på påståendena om att “man inte kunde se” gängkriminaliteten komma, och “att det inte hade något med migrationen att göra”.

Det är ett långt inlägg, där Löfven medger att vi står i en mycket allvarligt situation samtidigt som han säger att vi i “många avseenden” är ett “tryggt land med få brott”, men när det kommer “sprängningar” och annat grovt våld” är det värre här än i andra länder. Annat våld preciseras inte mer än just till annat våld. Och det är ett problem.

Annat våld är den drastiska ökningen av sexuellt våld, förnedringsrån, kidnappningar, barnrån, rån, misshandel ja ett våld som i stort sett sträcker sig över hela den brottsliga skalan.

Vi pratar om barns fönster som sprängs bitar, om unga kvinnor som skjuts ihjäl, om unga pojkar som kallhamrat mördas, om kvinnor, barn och pojkar som utsätts för våldtäkter. Och när rikspolischefen säger att sprängdåden i Sverige saknar internationellt motstycke, är det dags att börja förstå allvaret och våldets bakomliggande orsaker. Det gör inte Löfven, mer än att han erkänner att våldet är ett problem.

De kallhamrade morden och det grova våldet går inte att förklara enkom med droger och fattigdom. Våldet bottnar också i något annat. Sverige har en uppseendeväckande skev könsfördelning, särskilt i åldersspannet 15 – 19 år, något som har accelererat kraftigt genom det senaste årets mottagande av ensamkommande. Det har stor betydelse. Det första skälet är att samhällen med ett överskott av män tenderar att utveckla fler våldsbrott, egendomsbrott och brott riktade mot kvinnor. Dessutom tenderar dessa marginaliserade män utan partner att samlas i grupper eller gäng. Forskningen visar att sådana grupper av män är benägna att ta avsevärt större risker och uppträda utanför de sociala ramarna än vad de skulle gjort var och en för sig. Kriminella gäng är en naturlig följd. De erbjuder tillhörighet, statut och pengar.

Den här obalansen har inte Stefan Löfven velat erkänna eller ens ta i, liksom han varit ovillig att se just migrationen som en bidragande orsak till det eskalerande våldet.

Men nu har det gått så långt att inte ens Löfven kan blunda för det grova våldets framfart. När dessutom poliser lämnar yrket på löpande band är det dags börja oroa sig på allvar. Men trots att problemen sedan 2015 gång på gång uppmärksammats av såväl media, som polis och enskilda skribenter har Löfven stått lika handfallen som häromdagen då han intervjuades i Agenda.

Lika lite vill Löfven prata kopplingen mellan våldets framväxt och migrationen. Migrationen har spelat en stor roll, och gör ännu. Varför smäller det och skjuts just i Sverige? Jo, därför att Löfven oroar sig mer för att stigmatisera en viss en grupp än att faktiskt hjälpa denna grupp att komma in i samhället. Svensk skola gör vad de kan, men de är usla på att integrera nyanlända. Och självklart spelar vårt parallella samhälle roll. Här skulle behövas mer kontroll med det låter sig inte göras på grund av rädsla för att kallas rasist. Etnicitet är en av många pusselbitar som måste förstås om våldet ska lösas. Det finns otaliga exempel på organiserad brottslighet med etniska förtecken.

Så länge våldet ägde rum i problemområdena gick det att hålla rimlig låg nivå från Löfvens sida, men nu när det sprider sig till medelklassen, går det inte att blunda längre.

Stefan Löfvens Facebook-inlägg läser ni här


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

3 tankar på “Det är inte synd om Löfven

  1. Jan-Ove Freidlitz

    Det är synd om Sverige att vi måste utsättas för en så ln kompetent regeringen. Dom slätar över brottsligheten som att det inte är något speciellt. Men när det gäller koldioxidutsläpp då är det allvarligt. Konstigt för det är något nyttigt för oss på den här jorden. Flera skördar mer. Mera mat. Hela tiden något konstigt från regeringen.

  2. Carl den 12

    Så det är bara att sätta era nya medborgare före och chansa och se vad ordinarie svenskar sedan urminnes generationer svenskar röstar på !!!

    Calle som undrar när du Stefan tänker visa var skåpet ska stå !!!

Kommentarer är stängda.