Miljöpartiet vill ge bidrag till bilägare som konverterar sina bilar till E85. Men räcker detta bidrag någonstans?

| 19 november, 2019

I söndags så presenterade Miljöpartiet sin nya drive om att minska koloxidutsläppen. De vill att bilägare som har äldre bilar ska konvertera dem till att gå på E85. De ska till och med få ett bidrag om de som konverterar sina bilar till bränslet. Vad det bidraget innebär är att bilägaren får ett konverteringsbidrag på halva kostnaden vad ombyggnaden kommer att kosta upp till tak på 5 000 kronor för ingreppet som de menar kommer att ta omkring tre timmar.

Nu frågar jag mig om någon i MP lämnat in sin bil på en bilverkstad de senaste åren?
För i så fall skulle de veta att bara arbetskostnaderna äter nästan upp hela bidraget och vad sen själva konverteringskittet kostar så överstiger säkert kostnaden för ombyggnaden säkert
10 000 kronor och då hjälper det lilla bidraget inte mycket även om idén kanske inte är så dum. För där är fler länder som har liknande bidragsregler, bland annat Frankrike som både ger en bonus på bilskatten för dem som kör på etanolbränsle och ett bidrag för ombyggnaden på 11 000 kronor.

Så att Miljöpartiet menar att ett bidrag på 5 000 kronor skulle räcka för svenska bilägare är inget annat än en skymf mot dem. När man sen läser att branschorganisationen Bil Sweden’s uttalande om detta förslaget från MP så ger de tummen ner för förslaget då det kan kosta bilägarna mycket mer än själva konverteringen.
Mattias Bergman vd för Bil Sweden säger: ”Om man efterkonverterar ett fordon ändras garantin och konsumenten riskeras att luras.”

Bil Sweden som företräder biltillverkare och deras ord borde väga tungt speciellt när garantin på bilen kan försvinna när en tredje part, i detta fallet en verkstad ändrar bilen. Och sen kommer en annan fråga också i dager då alla bilar är typgodkända för ett visst bränsle och ändrar man denna typgodkännande så kan det bli så att man blir tvungen att få bilen typgodkänd igen och då tillkommer där ytterligare en kostnad. Och dem som bestämmer om det går att typgodkänna ett fordon är Transportstyrelsen, och då måste komponenttyperna de tekniska kraven som ställs på bilmärket.

Så frågan är om där är någon bilägare som går på detta förslaget från Miljöpartiet?
Inte med tanke på att regeringarna gång på gång ändrat reglerna för vilket bränsle man ska köra på de senaste 20 åren. Dessutom menar Mattias Bergman att det behövs ytterligare ekonomiska incitament för bilägarna, till exempel skattelättnader.
Därtill kommer frågan hur miljövänligt bränslet är med tanke på att etanol kan utvinnas ur massor av saker till exempelvis säd, träavfall eller sockerrör.

Ska bränslet utvinnas ur säd som det görs på många håll så är frågan om inte åkermarken borde användas till att föda jordens befolkning?
Likaså om man ska använda sig av sockerrör, är det en miljövinst att frakta sockerrör hit med fartyg från sydliga länder?
Där är säkert de som nu säger att etanolen kan tillverkas på plats och sen fraktas hit med tankfartyg.
Men då kommer frågan hur miljövänlig tillverkningen är där, hur stora utsläpp kommer det att bli?

För ingen tror väl att etanoltillverkningen är utsläppsneutral?
För det är den inte. Den är dessutom ganska energikrävande, så frågan är om E85 är ett bättre bränsle ur miljösynpunkt än vanlig bensin eller diesel?
Men i Miljöpartiets ögon så är allt bättre ön bensin och diesel som verkar vara deras hatobjekt nummer ett när det gäller bränsle. I sista länken i detta inlägg så tar professor Pål Börjesson upp både fördelar och nackdelar med att använda etanol som bilbränsle ur en ren miljöaspekt, för där är både för och nackdelar.

https://svt.se/nyheter/inrikes/miljopartiet-satsar-pa-etanol-vill-ge-bonus-till-de-som-bygger-om-bilen
https://svt.se/nyheter/inrikes/bil-sweden-garantin-forsvinner-nar-bilen-byggs-om-till-etanolbil
https://svt.se/nyheter/inrikes/har-listar-professorn-for-och-nackdelar-med-etanol

1 En tanke på “Miljöpartiet vill ge bidrag till bilägare som konverterar sina bilar till E85. Men räcker detta bidrag någonstans?

  1. Pingback: Alternativa transportmetoder utan bil - ProjektSanning

Kommentarer är stängda.