Sven Granath menar att hälften av alla bostäder beskjuts av misstag.

| 19 november, 2019

Visst låter det väl tryggt och säkert när man läser Sven Granath som är kriminolog vid polismyndigheten uttalande i en intervju i Upsala nya Tidning. När man läser att upp emot hälften av alla lägenheter som blir beskjutna blir det av misstag. Detta uttalande görs efter att det I Uppsala under året inträffat 19 beskjutningar mot lägenheter. Om hans påstående skulle stämma så är då alltså nio av dem beskjutna av misstag. Det handlar alltså då om minst nio lägenhetsinnehavare som utsatts för livsfara utan att de har en aning om varför.

Granath menar också att den bakomliggande orsaken till skjutningarna nästan alltid är narkotikarelaterade och det är nog inget som förvånar någon längre. Men att så många som hälften av alla skjutningar skulle vara missriktade det kommer nog som en överraskning för många, för det gjorde det i alla fall för mig. Inte nog med att det var överraskande, det var också skrämmande att de kriminella är så ansvarslösa och att de inte bryr sig mer om oskyldigas liv mer numera.

Var har de kriminellas heder att försöka att inte skada oskyldiga om de inte utgjorde en fara för dem?
För om detta har man både hört och läst om för inte allt för många år sen.
Men det är tydligen något som totalt försvunnit med de ungdomsgäng som nu härjar i dessa områden. Så vart har. vår trygghet och säkerhet tagit vägen?
För när man sen läser att utredare hos polisen skriver ner brottsrubriceringar bara för att det inte anses att de boende utsatts för fara för att de inte vistas i rummet som träffats av kulorna så frågar jag mig vart Sverige är på väg?

https://www.fplus.se/halften-av-lagenheterna-beskjuts-av-misstag/a/4qly5a