Den hårt kritiserade skolan Safir, tidigare Vetenskapsskolan, är åter i blåsväder.

| 20 november, 2019

Vetenskapsskolan är en mycket speciell skola, i vart fall om du uppskattar ett kalifat mer än än den demokrati du lever i. Minst fyra återvändare från krigets Syrien fick arbete på den här skolan. Ytterligare sex anställda kunde kunnat knytas till den våldsbejakande extremistiska miljö som Säpo bevakar.

Nu anmäler rektor Linnea Lindqvist Vetenskapsskolan för orimliga betyg. Det har tidigare handlat om allt från bristande undervisning, otillåtna religiösa inslag till kopplingar till extremistisk islamism och nu kommer ytterligare kritik mot skolan:

“– Det finns inte en chans i världen att 91,7 procent får fullständiga betyg i nian”, säger hon till GP.

Det finns ingen rim och reson i det överhuvudtaget. De har inte satt korrekta betyg. Vi vet från studier att både modersmål, föräldrarnas utbildningsnivå och andelen behöriga lärare är jätteviktiga faktorer för att klara skolan. När ingen av de variablerna finns – men 91,7 procent får fullständiga betyg – så är det rimligt att anta att det inte stämmer, säger Linnea Lindquist.

Kan man förvänta sig något annat av en skola vars dåvarande vd Abdel Nasser el Nadi omhändertogs av Säkerhetspolisen som ett hot mot rikets säkerhet. Ytterligare fem imamer och en imams släkting genomgick samma behandling i väntan på utvisning. Abdel Nasser el Nadi släpptes dock nyligen från förvaret men ska formellt utvisas ur landet. Det anses dock inte vara möjligt att verkställa utvisning av honom till Egypten under rådande läge i landet.

Jag förvånas över att skolan överhuvudtaget får fortsätta bedriva undervisning. Den borde ha slagits igen för länge sedan. 

GP


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Författare: Madeleine Lilja

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp