Mike Enocksson frågar sig hur länge ska min partiledare sitta kvar?

| 20 november, 2019

Den socialdemokratiska statsvetaren Mike Enocksson skriver i en debattartikel i Expressen att krismedvetandet är noll och katastrofsiffrorna förklaras med att ”det kostar att ta ansvar” inom S.
Han frågar sig hur länge Socialdemokraterna ska ha kvar en ledning som inte alls verkar vara i kontakt med verkligheten eller sitt partis ideologiska rötter?
Han frågar sig också hur länge hans partiledare ska sitta kvar?
Ja, man kan verkligen fråga sig alla dessa saker för med tanke på att ledningen i partiet totalt tappat all fattning och förstånd så är det befogat.

Han fortsätter därefter med att i de senaste opinionsmätningarna inte varit det största partiet i Sverige och Socialdemokraterna får ännu en gång historiska bottensiffror, farligt nära 20-procentsgränsen.
Men vad gör partiet nu, håller de några krismöten som när Håkan Juholt satt som partiledare?
Nä, det gör de inte, nu sitter den allsmäktige ledaren säkert. Nu hålls inga krismöten inom partiledningen trots att opinionssiffrorna är betydligt lägre än vad de var då.

Den ingrodd S-tanken om att regeringsmakten är oerhört viktig och har sin styrka skriver Enocksson, men han skriver också att den då måste fyllas med eget material.
Men gör den det?
För det så kallade JÖK-avtalet som ingicks mellan S och MP med C och L och som han försvarade till en början visade sig inte vara det bästa som de gjort. Men nu har Enockssons övertygelse om att detta var det bästa för Sverige att falna, nu känner han att denna överenskommelsen är omöjlig.

Den är omöjlig att förklara i valrörelsen 2022, det kommer att bli omöjlig att förklara för väljarna varför de ska rösta på Socialdemokraterna när de så gott som under en hel mandatperiod abdikerat från att driva sin egen politik.
Så man frågar sig då varför S fortsätter med att försvara detta avtalet så intensivt som de gör?
Kan det bero på att de på Sveavägen 68 inte förstår att avtalet kommer att leda till partiets recession?
Kan det bero på att de under så lång tid varit ett nära 50 procentparti?

Kan det bero på att på Sveavägen 68 existerar föreställningen om att problemet ligger i otydlighet i kommunikationen. Att det måste göras mer telefonsamtal, knackas fler dörrar, kokas fler korvar och därtill dela någon ytterligare snitsig bild eller video på partiets Facebook-sida?
För det är kommunikationsbyråernas verklighetsuppfattning. Det är inget fel på produkten, utan det handlar bara om att få människor att få upp ögonen för den igen.
Men stämmer denna bild kan man då fråga sig, är dessa kommunikationsbyråer så naiva att de tror på den förklaringen?

Jo om man ska tro Enocksson så ligger det till på detta vis. För när han fortsätter att skriva så skriver han att, så länge som den socialdemokratiska organisationen präglas av kommunikatörer som i bästa fall kommer från något jobb som pressekreterare på ett departement, och i sämsta fall från någon reklambyrå i Stockholms innerstad, så kommer högkvarteret alltid att präglas av total brist på ideologiskt stoff. Enocksson fortsätter därefter med att skriva ner S ännu mer än vad han redan gjort när han kommer in på arbetarrörelsens tankesmedja Tiden lanserat en omfattande utredning om partiets framtida asyl- och migrationspolitik.

Han skriver här att denna utredningen skall ledas och ansvaras av en av partiets största högersossar, kommunalrådet Lars Stjernkvist, som inte är hans val av utredningsledare då han inte förväntar sig någon djupare socialistisk analys på det sakpolitiska området av honom. Enockssons val ligger på Carl Tham, en av partiets sista ledande veteraner bland vänstersossarna, han menar att det då blivit en mer radikal och betydligt mer givande idépolitisk utveckling med honom vid rodret.
Men då måste jag fråga om det verkligen är detta som S-väljarna vill ha, en vänstervridning av S-politiken?

Till sist i sitt debattinlägg om Socialdemokraterna frågar sig då Mike Enocksson än en gång om hur länge partiet skall ha kvar en ledning som inte alls verkar vara i kontakt med verkligheten eller sitt partis ideologiska rötter?
Jag kan instämma i denna frågan, men också ställa en motfråga om inte Socialdemokraternas tid är över som storparti?
För när man tittar på Tyskland där världens äldsta socialdemokratiska parti, SPD ligger, så är de på knappt 15 procent i opinionen. Det efter att de stött Merkels Kristdemokrater, CDU.
Men som sagt, det kostar ju att ta ansvar. Och kostnaden är döden.

https://www.expressen.se/debatt/hur-lange-ska-min-partiledare-sitta-kvar/?fbclid=IwAR2ufQvjZ1WB5R8VT0uUxHStf3aRrFGGDZaG3rWHKjegM4hLF2khbPZyjWs

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 tankar på “Mike Enocksson frågar sig hur länge ska min partiledare sitta kvar?

 1. Stig Lansturdahl

  Partiledaren Stefan Löfvens självinsikt eller ej!

  The big issue är varför man titta åt ett annat håll i 2 – 3 decennier och inte velat göra något åt utanförskapsområden utan låtit gängkriminalitet växa utan kontroll.

  Det kommer i praktiskt handling att visa sig att Socialdemokraterna kommer att bli ett 14 – 16% parti inom några mandatperioder.
  Då väljarbasen från förr, dem som är födda på 30 och 40 talet försvinner, den generation som gjort klassresan vars barn är välutbildade och inte väljer samma parti som far – morföräldrar.
  De gamla sossarna är bekymrad för att dagens politik inte attraherar unga till att bli medlemmar eller sympatisörer – presumtiva väljare till SAP!

  Socialdemokraterna sitter still i båten, med resultat att det blir ett magplask i valet 2022 & 2026 osv. p.g.a. man inte kunnat föra sin resoluta politik från förr som gjort Sverige så framgångsrikt.
  Det måste till en politik som lockar unga välutbildade också inte bara dem som vill ha bidrag!

  Med vänlig hälsning

  Stig L

 2. Sonja lundberg

  Till Lövens försvar;moderaternas skuld blir inte mindre ,för att de så gladeligen släppte in Sd i riksdagen när Sd hjälpte M att rösta på förslag som skulle sänka arbetarnas makt. Allt kostar!

 3. Carl den 12

  Stig?
  Ja se där satte man hammaren rejält hårt på spiken?
  Nu är det upp till dig Stefan att bevisa att vi har fel som ifrågasätter dig och den politik du vägrar föra……………..

  Calle som bara väntar på att ni ska levereras som förr på den gamla goda dagarna när S stod för Sveriges folkhem?

Kommentarer är stängda.