Danmark drar tillbaka medborgarskap från IS-terrorist

| 26 november, 2019

Danmark kan, så varför kan inte Sverige göra samma sak frågar jag mig själv?
Nu frågar ni er säkert vad det är som Danmark gjort, och det ska jag berätta. Jo den 24 oktober röstade det danska Folketinget för en lag som gör att Danmarks utlännings- och integrationsministern kan ta ifrån en person dennes danska medborgarskap om personen har dubbla sådana. Detta får ske om personen har agerat på ett sätt som ”allvarligt kan skada landets vitala intressen”. Det är exempelvis förbjudet att gå med i en väpnad styrka som bekämpar den danska staten eller på något sätt främja terrorhandlingar.

Så man frågar sig varför inte Sverige kan göra samma sak, varför kan inte Sverige stifta en liknande lag så vi kunde slippa få tillbaka dessa IS-terrorister som rest ner till Irak och Syrien för att sprida terror?
I Danmark har det i alla fall hänt nu, en 25-årig man med både danskt och turkiskt medborgarskap har i dagarna förlorat sitt medborgarskap enligt Berlingske tidning och som sen också bekräftas av mannens advokat Mette Girth.
Hon säger; “Jag fick beskedet i går och meddelade min klient som naturligtvis är extremt ledsen. Det finns många frågor som kvarstår och vi vill överklaga.”

Mannen som endast är benämnd som ”SK”, då hans namn inte får publiceras enligt ett danskt domstolsbeslut har fråntagits sitt medborgarskap i Danmark.
Mannen “SK” är den första som fälls enligt den nya nödlagen har tidigare blivit dömd för terrorbrott i sin frånvaro efter att ha anslutit till terrororganisationen IS. 25-åringen ska bland annat ha setts i propagandafilmer från terrororganisationen 2016. Enligt BT så lär 25-åringen befinna sig på fri fot i Turkiet, där han också försökt få tillbaka sitt danska pass men blivit nekad detta.

Enigt honom själv som han sagt i en intervju med Radio24syv förra året ska han 2013 blivit uppslukad av hat och korsade gränsen till Syrien där han fyllde in en inreseformulär med Islamiska staten. I detta registrerade han sig som en “krigare” eftersom han “kom för att slåss”. Han berättade för Radio24syv under intervjun att han glad att han hade lämnat. Det var ens dröm. Ta ner dig och vara en krigare och vara en hjälte – slåss mot de otroende.
Men nu är den danska staten glada att han inte längre juridiskt är Danmarks problem.

Så som jag skrev inledningsvis, varför kan inte Sverige stifta en liknande lag som gör att landet kan bli kvitt dem som har stridit eller varit nere hos Islamska staten?
För att tro att bara för de kommit tillbaka hit igen så har de blivit kvitt extremismen är bara naivt tänkande. Dessa IS-resenärer är nog lika starkt troende i IS och deras ideologi nu som när de reste ner, de är med säkerhet lika våldsbenägna här som de var där nere. Och det har redan domar här i Sverige bevisats då forna IS-terrorister begått gruvliga brott här i Sverige efter de kommit tillbaka.

Så vad är det regeringen väntar på kan man fråga sig?
Är det nästa stora terrordåd från någon av dessa så kallade “återvändare” eller vad är det?
Kan det vara så att regeringen inte vågar göra något för att de lovat Muslimska Brödraskapet att inte göra något?
För den organisationen är också terrorklassad av det land där den uppstod, så det är på tiden att regeringen Löfven med sina stödpartier visar att de tänker på sina egna medborgares säkerhet. För ännu så länge har man inte sett något sådant ansvar från deras sida, de skyller bara ifrån sig på alla andra. Så Löfven, Morgan Johansson och alla ni andra i regeringskansliet, träd fram och visa om ni är män eller möss.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/danmark-har-tagit-tillbaka-det-forsta-passet-nu-ar-is-krigaren-sk-inte-langre-dansk
https://www.berlingske.dk/samfund/regeringen-har-inddraget-det-foerste-pas-sk-er-ikke-laengere-dansker