Det är inte ofta jag håller med socialdemokrater

| 26 november, 2019

Mikael Damberg (S) följde med polisen i Stockholm under en runda på stan, och där sett hur de beslagtog en ”väldigt dyr jacka” från en person polisen misstänkte inte hade haft rimliga möjligheter att köpa en sådan dyr jacka. Personen ifråga var även misstänkt för narkotikabrott. Det här inlägget väckte känslor. 

Linda Snecker skrev exempelvis något om att om du är fattig, glöm inte ta med kvitto och gåvointyg på dina grejer, Annars kommer inrikesministern, polisen och fogden och tar vinterjackan.

Jag tycker faktiskt tvärtom. Vad händer om det nu visar sig att jackan härrör från ett av de många personrån som på kort tid inträffat? Kommer de som skriker om hur fel det var, backa då?

Nu är det faktiskt så att rån mot unga har accelererat de senaste åren.  Många rån har också, som Samtiden rapporterat om (här, här), inslag av förnedring och sadism. Gärningsmännen skär av de rånades öron, eller  i ansiktet eller tvingar ner dem på knä för att kyssa rånarnas skor.

Ur det perspektivet tycker jag det är synd att Damberg ger vika för kritiken och backar från inlägget om den beslagtagna jackan. Vad polisen behöver är full uppbackning i sitt arbete, vilket kan innebära att beslagta statussymboler såsom klockor, bilar och lyxjackor från kriminella med skulder. 

Rånen är långt mer allvarlig än att en narkotika misstänkt får “sin” jacka beslagtagen som en del i en utredning. Och som Hanif Bali påpekar: “Denna skyddade medelklass klarar verkligen inte av att något samhällsfenomen inte cirkulerar kring dem. Detta eviga sökande efter offerskap är tröttsam.”


Stöd ProjektSanning och yttrandefriheten. Vi är tacksamma för stora såväl som små donationer.

Vi arbetar helt ideelt utan presstöd, reklamintäkter, låsta artiklar eller prenumerationer.

Varje donerad krona hjälper oss att kunna fortsätta vårt arbete.

SWISH: 0735 29 63 35

Paypal: